Index Vakbarát Hírportál

A rendőr Kannibálra nincsenek szavak

2014. február 10., hétfő 12:20

Minden bizonnyal az idei volt az utolsó olimpiája Armin Zöggelernek, az olaszok kétszeres olimpiai bajnok szánkósának, aki a vasárnapi versenyen történelmet írt bronzérmével. A 40 éves versenyző sorban hatodik olimpiáján lett érmes, ez pedig eddig senkinek nem sikerült téli olimpián. A versenyzést egyelőre még nem fejezte be, 13-án várhatóan a váltóban is csúszik majd, ami tökéletes keretet jelentene olimpiai karrierjének, ugyanis pontosan 1994. február 13-án mutatkozott be a játékokon Lillehammerben.

Hihetetlen, de Zöggeler 1985-ben, 14 évesen nyerte első nemzetközi szánkóversenyét. Azóta pedig meg  sem állt, összesen 119 érmet nyert nemzetközi tornákon, köztük 57 világkupa, 6 vb és 2 olimpiai aranyat, de 10-szer összetettben is övé volt a világkupa.

A civilben rendőrként dolgozó legenda szerint egyszerű a titka annak, hogy 20 éven át a világ elitjében tudott maradni. "Almák" - mondta a New York Times kérdésére. „És egy csomó tészta ebédre, meg egy jó steakvacsora minden este." Ennyi áll 6 olimpiai érem mögött, illetve ennyi kell ahhoz, hogy az első és utolsó világbajnoki címe között elteljen 16 év.

A mindössze 18 éves amerikai szánkós, Tucker West a sportág Michael Jordanjének nevezte az olaszt, akit tökéletes stílusa miatt is példaképnek tekint szinte minden fiatal. A szintén amerikai Chris Mazdzer például elképedve látta, ahogy tavaly ősszel 140 kilóval súlyzózott Kannibál becenévre hallgató veterán, aki saját honlapján még tippeket is ad, hogy maradjon formában az ember az ő korában.

Márpedig ez a kor nem mellette van. Úgy tartják, hogy 25 éves kora környékén ér valaki a csúcsra szánkóban, utána pedig addig versenyezhet, amíg bírja a nyaka, a vállai és a háta. A jelek szerint Zöggeler háta pedig elég jól bírta a strapát.

Ehhez persze kell a mentális ereje. Amikor Vancouver előtt felkérték, hogy ő vigye az olasz zászlót, visszautasította a lehetőséget, mert a nyitóünnepség másnapján már versenyeznie kellett, de egész karrierje során tökéletesen zárta ki a külvilágot. A 2010-es olimpián például úgy lett bronzérmes, hogy a grúz Kumariasvili halálos balesetet szenvedett az első edzésnapon nem sokkal azután, hogy Zöggeler maga is leesett a szánkójáról, kisebb sérüléseket szenvedve.

Szocsiban még nem fejezte be, csütörtökön a váltóban is ő csúszik majd várhatóan, ám hogy mit hoz a jövő, azt csak ő tudja. A riporterek kérdésére udvariasan csak annyit mondott, hogy minden bizonnyal ez volt az utolsó olimpiája szánkósként, közben azonban ott volt szája sarkában egy apró mosoly, ami, ki tudja, mit jelent. Az azonban biztos, hogy röviddel a döntő futam előtt egy bobban ült, annak kormányzási mechanizmusát vizsgálgatva. Talán már azt tervezi, hogy hetedik olimpiájára egy újabb sportággal jutna ki.

Rovatok