Index Vakbarát Hírportál

Megvan az olimpiai rövidpályás korcsolyacsapat

2014. január 23., csütörtök 13:10

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) kihirdette a február 7-én kezdődő szocsi téli olimpiára utazó rövidpályás gyorskorcsolyázó csapatot, írja az MTI.

A sportág a tavalyi két kvalifikációs világkupa-versenyen három férfi és öt női kvótát szerzett, Knoch Viktor, Béres Bence, Liu Shaolin Sándor, illetve Lajtos Szandra, Darázs Rózsa, Heidum Bernadett, Keszler Andrea és Kónya Zsófia vehet részt a játékokon.

"A csapat kijelölésekor a szakvezetés a teljes szezon teljesítménye alapján hozta meg döntését. Figyelembe vették többek között a nyári felkészülési szakasz és a szeptemberrel kezdődő versenyidőszak négy Világkupáján - köztük a két kvalifikációs versenyen - valamint az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményeket" - olvasható a MOKSZ közleményében.

A távonkénti elosztás alapján a férfiaknál ketten állhatnak rajthoz 500 méteren, míg 1000-n és 1500-on hárman. A nők egyéniben 500 és 1000 méteren egy, 1500-on két indulási jogot szereztek, illetve a 3000 méteres váltóban is ott lesz Magyarország váltója.

Magyarországnak jelenleg 14 biztos indulója van. A nyolc rövidpályás mellett egy nagypályás gyorskorcsolyázó is indulási jogot szerzett, Nagy Konrád 1500 méteren. Rajta kívül még két női és egy férfi alpesi síző, illetve egy-egy férfi és női sífutó részvétele biztos.

Ezenkívül több sportágban a tartalékok között szerepelnek a magyarok, így visszalépések esetén a gyorskorcsolyázó Lykovcán Ágota 500 méteren, a hódeszkás Gyarmati Anna a slopestyle-ban (trükkös akadályverseny), míg Pulai Imre szánkóban reménykedhet az indulásban, illetve sílövészetben is van esély egy-egy női és férfi kvótára.

A sportági szövetségek részére péntek dél a nevezési határidő a Magyar Olimpiai Bizottság felé. A Szocsiba utazó magyar csapat ünnepélyes fogadalomtétele hétfőn lesz.

Rovatok