nonono

Index Vakbarát Hírportál

Doppingszer lett a Béres-csepp

2015. február 5., csütörtök 14:35 | aznap frissítve

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb tiltólistáján többek között szerepel a kobalt is, ami a Béres-csepp egyik összetevője is, így azt az élsportolók ezentúl nem fogyaszthatják.

„Gyorsan el kell oszlatnunk a félreértéseket, nem a Béres-csepp ellen indult támadás, nem is az került fel a listára, hanem a kobalt, amelyik az egyik összetevője a terméknek. A kobalt a szocsi olimpia után került előtérbe, az oroszok nemesgázok (argon, xenon) használatával növelték meg a HIF-faktorukat (az oxigénhiányos állapotra vértestképzéssel reagál a szervezet), a kobalt pedig ennek az állapotnak a stabilizáláshoz járulhat hozzá. De attól, hogy valaki kobaltot szed, még nem lesz olimpiai bajnok" – mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.

A kobalt a lista S2-es csoportjába tartozik, ugyanoda, ahová a vörösvértest-termelést fokozó EPO. Minden kobalttartalmú szer doppinglistás, a B12 vitamint, más néven kobalamint kivéve.

Tiszeker elmondta, hogy már felvették a kapcsolatot a Béres orvosigazgatójával, hogy a sportolók között is népszerű, roboráló, immunerősítő termékből készülhet-e kobaltmentes forma.

A kobaltról már régóta folyik a vita, itthon már tíz évvel ezelőtt is írtak arról, hogy könnyen doppinglistás lehet, nem is feltétlenül vérképző hatása miatt, hanem azért, mert nagy dózisban roncsolja a szervezetet.

A Magyar Atlétikai Szövetség máris értesítette a sportolóit, hogy ne szedjenek Béres-cseppet, és más kobalttartalmú táplálékkiegészítőkkel és gyógyszerekkel is legyenek óvatosak.

Rovatok