Index Vakbarát Hírportál

Putyin legyőzhetetlen, bárkit földhöz vág

2015. február 17., kedd 13:40

Vlagyimir Putyin reneszánsz ember, a világon mindenhez ért, a sporthoz pedig különösen. Valószínűleg csak szerénységén múlik, hogy a téli és nyári olimpiák minden férfi versenyszámában nem ő képviseli egy személyben Oroszországot. Orbán Viktor talán bebőrözné egy NB III.-as futballmeccsen, de az elsősorban harcművész Putyin joggal érvelhetne azzal, hogy míg a magyar miniszterelnök egyetlen sportág nem gyakorlásában hízott meg, addig ő számtalanban jutott el egész magas szintre. Legalábbis a hozzá hű média igyekszik ilyen színben feltüntetni. Nem is értjük, hogy jut egyáltalán ideje a sporton kívül mással is foglalkozni.

Már legalább 25 danos

Arra kíváncsiak lennénk, Putyin hogyan keverné a dzsúdót a politikával, valami olyasmit tudnánk elképzelni végeredményként, mint a sakkboksz, de az biztos, hogy az orosz elnök sok közös vonást talált a két műfajban. „A dzsúdó megtanít az önuralomra, hogy ráérezz a pillanatra, látod az ellenfeled erősségeit és gyengeségeit, és ebből hozod ki a legjobb eredményt. Biztos vagyok benne, hogy ezeket az képességeket és készségeket minden politikus magáévá teszi.”

Putyin és a dzsúdó

Putyin önéletrajza szerint 11 éves kora óta dzsúdózik, elég magas szintre jutott, már nyolc danja van, sőt könyvet írt, és oktatóvideót is készített. Az orosz elnök félelmetes harcos lehet, azt nem is feltételeznék, hogy csupán illemből, de a róla fellelhető dzsúdóvideók egyikén sem dobták el, hiába küzdött akár orosz válogatottakkal is.

Putyin dzsúdóimádata már magas pozíciót is hozott neki: a nemzetközi szövetség tiszteletbeli elnökévé választotta. Az önéletrajza szerint az orosz eredetű birkózásban, a szambóban is többszörös bajnok. (Kattintson a gyerek Putyinra, ahogy kétszer akkora ellenfelét dobja el.) A szambót legszívesebben az olimpiai programban látná, és a sportág népszerűsítéséhez már az akciófilmes Steven Seagalt is megpróbálta rávenni.

Az egyik edzője sokáig győzködte a családját, hogy adják szambósnak, mert nagy fantáziát látott Putyinban, szerinte sokszoros világbajnok lehetett volna belőle, mert szinte természetesen hajtott végre a dobásokat a bal és a jobb oldalán is.

Karatéban is kipróbálta magát, az egyik legklasszikusabbnak tartott kjokusinkájban a fekete övig jutott, aztán nyolc dannal is megajándékozták. Tekvondóban nem gyakorolt túl sokat, de ebben a küzdősportban is elmondhatja magáról, hogy kilencdanos, mert tiszteletbeli mesterré avatták az egyik dél-koreai egyetemen.

Putyin a bokszért is odavan, bár ebben nincsenek nagy eredményei, gyakran feltűnik a válogatott edzőtáborában, hogy zsákoljon egy kicsit.

Vén fejjel hokizni is megtanult

A 2014-es szocsi olimpia aztán egyre több lehetőséget adott az elnöknek arra, hogy a téli sportokban való jártasságával is villoghasson. Az épülő létesítményeket nemcsak végigbólogatta, hogy minden rendben van, de amit lehetett, ki is próbált. Biatlonban ugyan nem volt éppen a legsikeresebb, rögzített fegyverrel, fekvőhelyzetben sem találta el elsőre a célt, de udvariasan, már a közeli lövésnél is tapsikolni kezdett kísérőcsapata. A lesiklópályán aztán már elemében volt, az exszovjet síbajnok, Leonyid Tyagacsev szerint Putyinnak nagyon stabil a technikája, és ezért nagy sebességgel tud lejönni a lejtőkön.

Putyin sílövészete Szocsiban

Bár az oroszoknál a hoki is nemzeti sport, Putyin elég későn mélyedt el benne, csak 2011-ben kezdett edzeni a kétszeres olimpiai és ötszörös világbajnok Alekszej Kaszatonov irányításával, mert megígérte az Universiadéra készülő válogatottnak, hogy megtanul korcsolyázni. Gyorsan belejött, gálameccseket is vállalt, egyszer a fehérorosz, szintén sportimádó elnökkel, Alekszandr Lukasenkóval is játszott.

Putyin rendszeresen használja a sportot arra, hogy politikusokkal is találkozzon. Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel rendszeresen tollaslabdáztak, a sportágat népszerűsítették, de síeltek is már együtt.

Hogy Oroszországba Forma-1-es futam került, az Putyinon is múlt , jól egymásra találtak Bernie Eccelstone-nal, a leginkább Lada Kalinával száguldozó elnök 2010-ben egy F1-es kocsiba is beült, és 240-es tempóra gyorsított a bemutatón.

Orbán Viktor talán furcsán nézne ki félmeztelenül lovagolva, és Áder Jánost is nehéz lenne így lekapni horgászás közben, de Putyin szívesen mutatkozik félpucéran, hatvan fölött is büszke testére, ő a megtörhetetlen vasember, aki a hideg szibériai folyókba is beleveti magát egy kis úszásra. 

A sport persze a leginkább ahhoz kell Putyinnak, hogy újra és újra bebizonyítsa, ő a legnagyobb macsó Oroszországban.

Rovatok