Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet evezni a haldögök miatt a riói pályán

2015. április 15., szerda 09:11

Az olimpiarendezéssel Rio de Janeiro egy csomó fejlesztést is vállalt, a környezetvédelem területén azonban még egész sok tennivalója lesz. Az olimpiai kajak- és evezőspályán a napokban 21 tonnányi döglött hal adott sokkoló képet a 2016-os házigazdáról.

Februárban a Guanabara-öbölben volt halpusztulás, minden valószínűség szerint a tengerbe engedett tisztítatlan szennyvíz miatt. Most a Rodrigo de Freiteas-lagunát borították be haltetemek, valószínűleg itt szennyezés miatt fellépő oxigénhiány okozta a tömeges pusztulást, de vannak olyan magyarázatok is, hogy a hirtelen jött hőmérséklet-változás miatt döglöttek meg a halak.

A brazil hatóságok korábban megígérték, hogy az olimpiára megtisztítják azokat a területeket, ahol majd a versenyek zajlanak, de erre egyre kevesebb az esély. Több sportoló eközben attól tart, hogy a szennyezett víz miatt megbetegedhet.

Jelenleg az okoz gondot, hogy a döglött halak között nem is lehet rendesen evezni, folyton beleakadnak a lapátok a tetemekbe, ahogy arról beszámolt az egyik brazil evezős.

Rio polgármestere, Eduardo Paes szerint viszont nem kell attól tartani, hogy az olimpia idején is ilyen körülmények lennének. A szennyezések szerinte Rión kívülről érkeznek, de nyáron nincsenek nagy esők, így nem mosódnak majd bele a tengerbe.

Rovatok