Index Vakbarát Hírportál

Micheliszt megbüntették a marokkói időmérőn

2015. április 18., szombat 16:31

A szabadedzéseken ugyan még nem ment túl jól Michelisz Norbertnek a túraautó-vb marrokói hétvégéjén, az időmérőn nagyot villant a Zengő Motorsport pilótája, aki mások büntetése miatt eredetileg a negyedik helyről indulhatott volna, de később őt is megbüntették, így az első futamot csak a hetedik helyről kezdi.

Meglehetősen izgalmasra sikerült viszont így is az időmérő, hiszen Michelisz alig jutott tovább az első szakaszból (a legjobb 12 közé), hogy aztán a másodikban alig maradjon le a legjobb ötöt jelentő harmadik részről.

Az időmérő második szakaszában a legtöbben inkább a 10. helyre próbálták odataktikázni magukat, hiszen ezzel a második futamon az élről indulhattak volna, de ez, ahogy szinte mindig, nem bizonyult kifizetődőnek. Olyannyira, hogy Gabriele Tarquini az egyik gyári Hondával végül a legjobb tízbe sem került bele, Tiago Monteiro a másikkal pedig csak Michelisz mögötti időt autózott.

A magyar pilóta a negyedik idővel kezdett a második szakaszban, és az utolsó pillanatokig úgy tűnt, hogy bejut a harmadikba, de végül a hatodik helyre csúszott. Az öt első helyről az utolsó szakaszban három Citroën (de csak két gyári) és két Chevrolet döntött, illetve dönthetett volna, de a Chevyk nem szóltak bele a versenybe.

Mindketten büntetést kaptak már a hétvége előtti motorcsere miatt (ahogy Gregoire Demoustier, Rob Huff és James Thompson is), így a versenyt csak a mezőny végéről kezdhetik meg, ezért Tom Chilton ki sem ment már a pályára. Hugo Valente megpróbálkozott beférni a Citroënek közé, de falnak ment, így a szerelőinek lesz dolga vasárnapig bőven.

Chilton és Valente büntetései miatt viszont Michelisz a negyedik helyre került, egészen addig, amíg később őt is meg nem büntették: a magyar pilóta kocsija hátom kilóval könnyebb volt az előírt 1164 kg-nál. Ilyen esetben az időmérőn elért összes eredményt törölni szokták, de mivel vélhetően olajfolyás miatt volt könnyebb a kocsi, a versenybírók pedig nem szándékos szabályszegést állapítottak meg, enyhébb büntetéssel sújtották Micheliszt, akit három hellyel hátrébb soroltak. Így az első vasárnapi futamot a hetedik, a másodikat az ötödik helyről kezdi majd.

Az időmérőt a címvédő José María López nyerte, mögötte a nem gyári Mehdi Bennani indul, Sebastian Loeb csak a nyolcadik, Yvan Muller pedig a tizedik a Citroënnel.

Rovatok