Index Vakbarát Hírportál

Egyetemekre vinné Boston az olimpiát

2015. június 25., csütörtök 13:54

Három egyetemet is megnevezett a lehetséges helyszínek között a 2024-es nyári olimpia rendezési jogára pályázó Boston.

 A Harvard az íjászversenyeknek, a Boston College a birkózásnak és a dzsúdónak, a Northeastern University pedig a súlyemelésnek adna otthont. Emellett több más sportág küzdelmeit, mint például a teniszt vagy az úszást, szintén oktatási intézmények területén rendeznék meg.

„Az elképzeléseinkben kulcsfontosságú szerep jut a főiskoláknak és egyetemeknek az olimpia és paralimpia rendezésénél, segítve ezzel a játékok felelősségteljes és fenntartható megvalósítását" –nyilatkozta Richard Davey, a bostoni pályázati bizottság ügyvezetője.

A bostoni olimpiarendezés ellen fellépő csoport szerint a három legdrágább épületet, az Olimpiai Stadiont, a vízisportok központját és a velodromot a semmiből kellene felépíteni.

„Ezeknek a helyszíneknek az építési költsége a 2012-es londoni olimpián 1,6 milliárd dollár volt" - áll a No Boston Olympics nevű csoport közleményében.

Eddig Boston mellett Róma, Hamburg és Párizs jelezte kandidálási szándékát.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) június 10-i közgyűlésén döntött úgy, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását. Kedden pedig a Fővárosi Közgyűlés határozatban kimondta, egyetért azzal, hogy Budapest a MOB-bal közösen, az Országgyűlés támogatásával nyújtsa be pályázatát a 2024-es eseményre.

Jelentkezni idén szeptember 15-ig lehet, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB.

Rovatok