Index Vakbarát Hírportál

Veszíteni való nélkül, küzdve esett ki a röplabda-válogatott

2015. szeptember 30., szerda 17:20

A magyar női röplabda válogatott 3-0-ra kikapott Németországtól a röplabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében. Bármilyen ettől különböző eredmény óriási meglepetés lett volna, mert a németek legutóbb Európa-bajnoki ezüstérmesek voltak. A meccs pár szakaszában azonban így is felvették velük a versenyt Sándor Renátáék, és az elitbe újra visszatérő sportágnak már ez is nagy eredmény.

Magyarország–Németország 0-3 (18-25,17-25, 14-25)

A női röplabda válogatott 28 év után jutott ki újra Európa-bajnokságra, már ez is nagy eredmény volt, de még nagyobb siker, hogy a csoportmeccsek után a legjobb 12 csapat közé jutottak Liliom Ritáék.

A válogatott első két meccsén kikapott, a rendező belgák nagyon simán. 3-0-val túlléptek rajtuk , de Törökország ellen már bátrabban és jobban játszott a csapat, de az eredmény ekkor is papírformát hozott. A törökök nyertek. A ranglista alapján Azerbajdzsán is jobb csapatnak számít, de az utolsó csoportmeccsen Magyarország felszabadult és hatékony játékkal 3-1-re győzött. Ezzel a csoportjában megszerezte a harmadik helyet, és a legjobb nyolc közé játszhat a saját csoportjában második Németországgal.

A magyar csapatnak sok veszítenivalója nem volt, a kitűzött célt már teljesítették, a németek pedig nem kérdés, hogy jobbak náluk. Németország az előző két Eb-n ezüstérmes volt, a tavalyi vb-n kilencedik lett. Ahogy azt Jókay Zoltán, a válogatott másodedzője elmondta, magassági fölényben vannak, a férfiakhoz hasonlóan erős és dinamikus röplabdát játszanak, amivel nehéz felvenni a versenyt.

A negyeddöntőben senki sem várt csodát, ahogy a két első csoportmeccsen, itt is az lehetett az elvárás, hogy bátran, a részsikerekre menő röplabdát játsszon a válogatott. Helyenként sikerült is felvenni a versenyt a németekkel, de az látszott mindhárom szettben, hogy ha nem teljes a koncentráció, a ki nem kényszerített hibákból pillanatok alatt behozhatatlan hátrány lehet. Az első játszmában 4-4 után torpant meg a csapat, négypontos hátrányba került, 13-14-be újra váratlanul szoros lett a meccs, de németek jó védekezése elég volt a játszma megnyeréséhez.

A második szettben már az elején elhúzott Németország, hamar ötpontos előny hozott össze, csak az egész meccsen magabiztosan játszó Sándor leütései tették újra szorossá a játszmát. 6-8 után azonban megint kihagyott a válogatott, és innen már nem is tudott visszajönni.

A harmadik játszma nagyon jól kezdődött magyar részről, 9-9-ig tarotta a lépést a németekkel. Ekkor kihagyott a válogatott, és megint ki nem kényszerített hibákból lépett meg az ellenfél egy 7-0-s sorozatot teljesítve. Ezután már lélekben is feladták Sándorék, csak öt pontot tudtak szerezni.

A mérkőzés részletei:

Az első szett: Magyarország kezdte az adogatást, de Brinker szerezte az első pontot a németeknek. Az első magyar pont is megvan, Pallag ütötte rá a blokkra (1-1),  Pallag duplázott is, majd a vezetés is meglett egy német szabálytalan ütés után (3-2). Ezután kicsit megtorpant a válogatott, két fogadást is elrontott, máris 6-4-re vezettek a németek. 8-6-os állásnál Jan de Brandt ki is kérte első technikai idejét. A németek négy ponttal elhúztak (10-6), könnyedén fogták a magyar leütéseket, míg Dobiéknak nem ment igazán a védekezés, és nyitásokból is elmentek a pontok. Egymás után két magyar szerva is hosszú lett. Vacsi Evelin beállása kicsit felpörgette a csapatot, kellemetlen szerváiból a németek nehezebben indították az akcióikat. (10-12). A magyarok nagyot küzdve egy pontra felzárkóztak, a Dobi-Horváth páros sánca működött nagyon jól (13-14). Kétpontos német vezetésnél a kapitány megint időt kért, de nem sikerült csökkenteni a különbséget, 19-15-re elhúztak a németek. Sándor egylábas leütése és Brinker hálója után újra kétpontos volt a különbség, de a következő menetben hiába védekeztek látványosan a magyarok, elment a pont (17-20). Ezután már csak egy pontot szerzett a magyar csapat, jól műküdött a német sánc, míg a másik oldalon rendre lecsorogtak róla a labdát. (18-25).

Második szett: A németek kezdték a játszmát, és két gyors pontot szereztek, a harmadikat Brandt szerezte egy könnyed ütéssel (0-3), erre jött a magyar időkérés. Nem sikerült változtatni, Széles Petra kétszer is a blokkra ütött, máris ötpontos volt a hátrány. Egy rossz német szerva hozta meg az első magyar pontot (1-5).  Sándor bombája és Vacsi jó szervájával kicsit közelebb jöttek a magyarok (3-6), de a következő meneteket megint a németek vitték. (3-8). Az időkérés segített, Sándor leütése blokkról ment ki, majd Kötél mentett nagyot, és a németek a hálóba ütötték, majd bal oldalon megint Sándor adta elő ugyanazt, mint az előbb (6-8). Ezután megint megtorpan a válogatott, Sándor antennát ütött, és le is blokkolták (6-11). Egy újabb Sándor-pont és egy rossz német nyitás után megint csökkent kicsit a különbség (8-12). Hatpontos hátrányban Jan de Brandt újra időt kért (8-14). Nem változott a játék, centerből bombázhatott egymás után Brinker (8-16). Horváth Dóra keresztbe ütése végre magyar pontot hozott. A következő labdamenet nagyon látványosra sikerült, mindkét oldalon óriásiakat mentettek, de végül Beier blokkja zárta le, Liliom Rita ütését fogta (9-17). Egy kicsit magára talált a csapat, két pontot szerzett, míg a németek, csak egyet, végül megint Sándor óriási ütése lett nyerő, majd Liliom is jól bombázott a jobb oldalon (13-18). A következő pontot könnyen odaadták a németeknek, a blokk mögött nem ment senki menteni. Dobi szép pontja következett, majd egy hálóról kipattanó ütés (14-20). A játszma hajrája nem sikerült igazán, Sándor ütött megint egy szépet, a németek egy hosszút, de utána rossz szervából és rontott feladásból is adtak pontot az ellenfélnek a magyarok (17-25).

Harmadik szett: az első pont megint a németeké lett Anja Brandt vágta be középre, majd Liliom sem tudott menteni. Egy hosszú szerva pontot viszont már pontot hozott, majd Horváth jó szervája után ejtésből egyenlített Magyarország (2-2). Horváth következő nyitása kiment, de Sándor hozta magát egymás után kétszer is, egyértelműen a magyar csapat legveszélyesebb és legponterősebb játékosa lett (4-4).  Felváltva estek a pontok, majd Apitz egy váratlan ejtéssel újra vezetést szerzett, de Kötél Zsanett hátulra kihelyezett bombájával nem tudott mit kezdeni az ellenfél (7-7).  8-7-re mentek a németek, majd Liliom kért ki challenge-et. Nem véletlenül, az egyik blokkoló kéz beleért ütésébe (8-8). Megint egy pont előny oda, de újra Sándort üttették, aki nem hibázott. Ki nem kényszerített hibák: egy szabálytalan érintés, egy rossz feladás és egy szerva után máris három pontra vezettek a németek (9-12). A következő labdamenetben egymás után háromszor is nagyot mentett a válogatott, de a látványos védekezésből nem jött össze a pont. A németek egy 7-0-s sorozatot teljesítettek, így jött az időkérés (9-16). Sándor segített a csapaton, ezúttal nem bombázott, hanem finom ejtéssel szerzett pontot. A következő menetben azonban Tálas hibázott, újra hétpontos volt a különbség, de Pallag aztán elütötte a blokk mellett (11-17). Ezután kicsit feladta csapat, sem a nyitások, sem a fogadások nem mentek (12-20). A dekoncentráció az utolsó percekben még inkább kiütközött, már csak két pontra futotta (14-25).

Rovatok