Index Vakbarát Hírportál

Amerika lemosta a női válogatottat a vb-nyolcaddöntőben

2015. augusztus 1., szombat 19:16

12-7-re kapott ki az Egyesült Államoktól a kazanyi nyolcaddöntőben a magyar női vízilabda-válogatott, de a végeredményhez képest sokkal nagyobb különbség volt a két csapat játéka között. 2011 után újra csak a 9. helyért mehetünk.

Nagyon gyenge játékkal kezdte a nyolcaddöntőt a magyar női vízilabdacsapat az olimpiai címvédő amerikai válogatott ellen a szakadó esőben: bő két perc alatt már kétgólos hátrányban volt, és csak a kisebb feljavuláson múlt, hogy a negyed végére 3-1-re mentették az állást.

A folytatás viszont ugyanúgy alakult, ahogy az első negyed eleje: a női válogatott semmit nem tudott kezdeni támadásban a szorosan védekező amerikaiakkal, középen egyetlen centert sem tudtak megjátszani, távolról pedig csak nagyon gyenge lövésekkel tudtak próbálkozni. Eközben az amerikai csapat egyre jobban elhúzott, a második negyed végén már 7-2-re, a harmadik végén pedig 11-3-ra vezettek.

Támadásban főleg Fattal, Mathewson és Steffens vitték hátukon a Egyesült Államok válogatottját, ők már a harmadik negyedben három gólig jutottak. A kapuban nálunk sem Gangl Edina, sem a helyére behozott Bolonyai Flóra nem tudta összefogni a védelmet, ahogy a női mezőnyben kiemelkedő erejűnek számító lövésekkel sem tudtak mit kezdeni.

Az utolsó negyedben a már láthatóan pihenő amerikaiak nem törték túlzottan magukat, így az addig negyedenként egy-egy gólt termelő magyar csapat elkezdett felzárkózni, de csak 11-7-ig jutottak. A végén még Grossman talált be, beállítva a 12-7-es végeredményt.

„Az amerikaiak abszolút mértékben ránk erőltették a saját akaratukat, gyakorlatilag az történt három negyeden keresztül a vízben, amit ők akartak, de végül is a negyedikben is, ahol azt akarták, hogy a nyolcgólos vezetésükből ne legyen döntetlen” – mondta az MTI-nek a vesztes meccs után Merész András szövetségi kapitány.

Kisteleki Dóra, aki a tíz éve világbajnok magyar csapatban is játszott, így értékelt: „Igazából visszakanyarodnék a csoportmeccsekre, ugyanis mi tettük magunknak nehézzé ezt a vébét úgy, hogy az amerikaiak vártak ránk. Nyilván az ma is látszódott, hogy gyakorlatilag felőröltek minket. Sajnos ez nem a mi világbajnokságunk volt.”

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyarok, ahogyan 2011-ben, Sanghajban, csak a 9-12. helyért folytathatják szereplésüket: hétfőn, 11.10 órától Kanadával találkoznak.

    Eredmény:

    női vízilabdatorna, a negyeddöntőbe jutásért:

Egyesült Államok-Magyarország 12-7 (3-1, 4-1, 4-1, 1-4)

gólszerzők: Fattal 4, Mathewson, Steffens 3-3, Seidemann, Grossman 1-1, illetve Keszthelyi 3, Czigány 2, Antal, Menczinger 1-1

További eredmények:

Rovatok