Index Vakbarát Hírportál

Gyurta Dániel bronzérmes, hat év után győzték le

2015. augusztus 7., péntek 18:05

Gyurta Dániel a harmadik legjobb idővel került a 200 méteres mellúszás péntek délutáni döntőjébe. Az első vb-győzelménél (2009) a hatos pálya volt az övé, két év múlva az ötösről verte meg az addig veretlen japán Kitadzsimát. 2003-ban pedig a négyes pályáról nyert úgy, hogy féltávnál még a hetedik volt, a következő fordulónál viszont már első.

Azt mondta, nincs jelentősége, hányason úszik, pusztán a szólítás sorrendje múlik rajta.

"Két dolog történhet a kazanyi vb-döntőben. Vagy háromszoros világbajnokként fogok hazamenni innen, vagy négyszeres világbajnok leszek, és úgy" – ezt még a döntő előtt mondta.

Szerinte a japán és a német fog komoly iramot diktálni, az amerikai és ő pedig inkább a hajrájában bízik.

Úgy gondolta, azért lesz jó verseny, mert az a taktika, amit kidolgoznak, elég gyorsan érvényét veszíti. Mert egymásra kell reagálniuk a versenyzőknek.

És akkor eljött a rajt

Gyurta szokásához hűen nem kezdett nagy tempóban, ötvennél a japán Koseki vezetett, száznál is, akkor még a negyedik volt a magyar. A japán nagy tempót diktált, belül voltak a világcsúcs részidején jócskán.

150-nél már a harmadik helyen fordult, hajrázott is nagy erővel, de végül nem sikerült megnyernie az aranyat, harmadik lett.

A győzelmet a német Marco Koch szerezte meg, a második az amerikai Kevin Cordes lett. Gyurta 2:08,10-et úszott, öt század hiányzott neki az ezüsthöz, a győztes 2:07,76-ot úszott.

A 26 éves Gyurta arra készült, hogy a legjobb idejét éri el Kazanyban, ez most nem sikerült.

2007 óta tagja valamennyi vb-döntőnek, 2009 óta azonban folyamatosan nyert. Ez a sorozat most megszakadt. 

"Nagyon gyors volt a kezdés, ami engem is magával vitt, és nem tudtam úgy hajrázni, ahogy szerettem volna. Nagyon keményen edzettem, az edzések alapján 2:07-es időt kellett volna teljesítenem. Hogy mégsem sikerült, ezt majd végig kell beszéljük az edzőimmel. Jókor jött ez a figyelmeztetés az olimpia előtt. Rióban már inkább az ellenfeleken lesz a teher. Gratulálok a riválisaimnak, különösen Marcónak, aki remek úszó. Ezt a címet szerezhetem vissza majd a budapesti vb-n" - mondta higgadtan a verseny után.

Rovatok