Index Vakbarát Hírportál

Hosszú elárulta, mi a következő álma

2015. augusztus 8., szombat 14:08

Már csak két versenye van hátra Hosszú Katinkának a vizes világbajnokságon, de két igen fontos száma következik. Szombat délután a 200 hát döntőjébe az első helyen került be – tehát a négyes pályán fog úszni -, vasárnap a 400 vegyesen igyekszik megvédeni a címét.

Nem zökkent ki

A 200 vegyes aranyérme után 200 gyorson ötödik lett, utána pedig már nem tudott újítani, és lemaradt a 200 pillangó döntőjéről. Akkor önkritikusan azt mondta, mindent elrontott, amit lehetett. De nem zökkenhet ki, mert még a java hátra van. A 200 hát eredménye azt mutatja, nem zökkent ki, és még a pihenő jót is tett neki.

„Nagy csatára számítok 200 háton, ez lesz a második döntőm ezen a távon, két éve a hatodik lettem a vb-n, öt másodperccel maradtam le Missy Franklin mögött, aki az olimpiai bajnok, és most a harmadik helyen jutott be a legjobb nyolc közé. Az ausztrál Emily Seebohm két éve nem volt a döntőben, ő második volt az olimpián, minden adott, hogy legyen egy nagyon jó verseny közöttünk. Mindig van bennem izgalom, még a kisebb versenyek előtt is, nemhogy egy vb-döntőben. Úgy kell csitítanom az izgalmamat” - vezette fel, mi vár rá a döntőben szombaton, 16 óra 47 perckor.

A 2:06,18-as ideje, amivel az első helyen jutott a fináléba, jobb Egerszegi Krisztina csúcsánál, a legrégebbi – 1991-ben született - magyar rekordot sikerült átírnia. Kapott egy SMS-t az ötszörös olimpiai bajnoktól, ami szívhez szóló volt, meghatóan dicsérte meg.

A 100 hát döntőjét sajnálta, amikor látta az időket. De adott is egy ötöst Tusupnak, mondván annyit ő is tud úszni, nincsenek elérhetetlen távolságban a többiek. Jövőre pedig, Rióban akár azon a távon is igen jó lehet.

A 100 háttól a 200 vegyes sikeressége miatt kellett visszalépnie, ha megússza az előfutamban elért idejét (58,78), akkor a döntőben bronzérmes lehetett volna. Épp a már említett Seebohm és Franklin mögött.

Hosszú úgy gondolja, mivel már aranyérmes és világrekorder ezen a vb-n, mindenképp ez lesz a legjobb egyúttal legemlékezetesebb világbajnoksága, épp a világcsúcs miatt.

„Alig tudtam elaludni utána, fáradt is voltam, de jelentősen meg is könnyebbültem, mert elértem a legnagyobb álmomat.

Amikor másnap felkeltem, egy kicsit meg kell nyugtatnom magam, hogy nemcsak álom volt. De azért laptopom nem kapcsoltam be, hogy valóban megtörtént-e, nem néztem meg az eredménylistát. De a lábaimban azért éreztem, hogy valóban megtörtént” - emlékezett vissza.

Most is megerősítette, hogy neki fontosabb a világcsúcs, mert az olimpia döntő négyévente egy nap van, amikor a szerencsén is sok múlik, nemcsak azon, hogy ki mennyit edzett és hogyan készült fel korábban. Ez a véleménye persze könnyen változhat majd 2016 augusztus hatodikán, akkor lesz az olimpián a 400 vegyes döntője. "Igen, azért azt is elmondhatom, hogy az olimpiai dobogón jó lenne ott lenni."

Kifejtette, hogy a korábbi edzője, Dave Salo is gratulált neki a kazanyi eredményeihez. Az elválásuk nem volt valami szép Londonban, akkor hangzott el a sokszor idézett mondat: nyiss egy szépségszalont Budapesten. 

„Nekem inkább motiváló ez a megjegyzés, bár nyilván akkor nem így gondoltam. Mindenesetre nem gondolkodtam soha szépségszalonban, elég sok tennivalóm van még mindig a medencében.

Dave-nek egyébként sokat köszönhetek, Amerikában kinyílt a szemem, ott nőttem fel igazán, akkor éreztem meg, hogyan lehet feljutni a világ tetejére. Nélküle azért az első vb-arany nem jött volna össze, ez is a teljes képhez tartozik. Más kérdés, hogy nemcsak a londoni olimpián, hanem egy évvel korábban, a sanghaji vb-n sem voltam jó vele.”

A hipotetikus felvetésemre, hogy a 2:06,13-as idő mennyi lett volna most, ha szuperdresszben úszik és Shane Tusup az edzője, annyi felelt, körülbelül 2:03-mal kezdődött volna.

„De most csak a hasamra ütöttem. Talán annyi biztos, hogy másodpercekkel gyorsabb lettem volna.”

Miután teljesítette az álmát, most már más van előtte. Meg is nevezte, hogy mi az újabb vágy:

a 400 vegyes világcsúcsa.

Amikor azt Je-Siven felállította Londonban (4:28,43), ő is ott volt a medencében, akkor lett negyedik. Ez volt az a csúcs, amikor a kínai jobbat úszott, mint a férfiaknál az ugyanezen a távon győztes Ryan Lochte az utolsó ötvenen. Két éve, a barcelonai vb-n a mellúszás után több mint két másodperccel volt belül Je idején, de a gyorson esélye sem volt. A virtuális csík folyamatosan előzte meg. Hosszú legjobb ideje 4:30,31, azt még szuperdresszben úszta a római világbajnokságon, amit meg is nyert ezzel.

Abból a versenyből is tanulva igyekszik mostantól versenyezni, a vasárnapi döntőben például, ami egyébként lezárja az egyéni számokat Kazanyban.

„Azt mondta nekem Shane, hogy kiterítettük a lapjainkat az asztalra, tudják, mire számíthatnak tőlem. Eddig mi elemeztük a riválisokat, mostantól ők fognak engem, hol tudnak megverni.

Mostantól 200 vegyesen önmagammal kell versenyezni, mert az enyém a rekord, és ez egy új dolog lesz. Nem szabad hátradőlnöm, az az egy biztos. Keresnem kell a lehetőségeket, miben tudok még javulni, hol tudok még századokat vagy tizedeket találni. Azt hiszem, mindig lehet javulni. Gondolatban az előző rekord gazdájával, Ariana Kukorsszal versenyeztem az edzéseken. Nekem mostantól önmagamat kell legyőznöm ezentúl, ami egy új feladat. Üldözőből üldözött lettem, ezt is szoknom kell még.”

Rovatok