Index Vakbarát Hírportál

A sportág, amelyik eredményre váltotta a milliárdokat

2016. február 27., szombat 15:43

Egri Viktória döntőbe jutott, ezzel olimpiai kvótát szerzett, majd a nyolcadik helyen végzett női pisztolyban, a Nemes Adriennel és Csonka Zsófiával kiegészülő csapat pedig bronzérmet nyert szombaton a győri tízméteres sportlövő Európa-bajnokságon.

A mindössze 19 éves Egri kiválóan célzott a 40 lövéses alapversenyében, melyet 385 körrel zárt, és a harmadik helyen került be a déli fináléba. A KSI sportolójának mindez egyben riói kvalifikációt is ért, ugyanis a legjobb nyolc közé rajta kívül csupán egy olyan pisztolyos került, akinek még nem volt kvótája, Győrben pedig ebben a számban is három ötkarikás részvétel talált gazdára.

Az alapversenyben a fiatal, lövészettel mindössze négy éve foglalkozó sportoló nagyon stabilan lőtt, az első, a harmadik és a negyedik tíz lövését is négy-négy, míg a harmadikat három kilencessel tudta le, amivel nagyon magabiztosan vívta ki döntős, egyben riói indulást érő helyét.

A fináléban rajta kívül a szakág legnagyobb alakjai kerültek be, többek között az olimpiai bajnok, címvédő ukrán Olena Kosztevics és a világranglista-vezető szerb Zorana Arunovic. A kieséses rendszerű fináléban Egri nem kezdett rosszul, ám az ötödik lövése csak 7,7 körös lett, ami megpecsételte a sorsát, s végül 76,5 körös eredménnyel elsőként, azaz a nyolcadik hely tulajdonosaként búcsúzott. A versenyt Kosztevics nyerte, a bolgár Antoaneta Boneva és Arunovic előtt.

"Az az igazság, hogy tegnap kicsit megijedtem, és úgy éreztem, nem akarom ezt a mai napot, legyen már vasárnap, ám sikerült megnyugodnom, amiben Csonka Zsófia rengeteget segített - mondta versenye után az MTI-nek Egri Viktória. - Reggel már úgy jöttem, hogy jól akarok lőni, s nagyon örülök, hogy sikerült, ezzel teljesült az álmom. A döntőre már túl nyugodt voltam, nem volt meg a kellő feszültség a jó eredményhez."

Tátrai Miklós (pisztoly) és Miskolczi Julianna után Egri a győri Eb harmadik hazai kvótása, s összességében a nyolcadik magyar, aki riói indulási jogot nyert sportágában. Tavaly Sidi Péter, Péni István, Szabián Norbert (mindhárom puska) és Csonka Zsófia, míg 2014-ben Tobai-Sike Renáta (pisztoly) kvalifikálta magát az idei nyári játékokra.  

A sportágat Nagy György vezeti, 2012 végén lett az elnök. Nagy curlingben világbajnok, de a lövészetben is régóta benne van.

A sportlövészet is kiemelt sportág, az eredmények azt mutatják, igen jól használták fel az állami milliárdokat. 

Rovatok