Index Vakbarát Hírportál

Megbecsültük, hány aranyunk lehet az olimpián

2016. április 27., szerda 13:27

Londonban nyolc aranyéremmel a tíz legeredményesebb nemzet közé került Magyarország az olimpiai rangsorban. Az idén augusztus 21-re kiderül, sikerült-e ezt a pozíciót megőrizni a riói olimpián. Számoltunk, és úgy látjuk, akár hat arany is könnyen összejöhet, ha az úszók és kajakosok hozzák magukat.

A magyar sportolók belehúztak az olimpiai kvalifikáció legutóbbi időszakában, a női és férfi vízilabda-csapat is megszerezte a szükséges győzelmeket, hogy ott lehessen a nyári olimpián. A két csapattal a jelenlegi állás szerint 140 fős is lehet az olimpiai csapat létszáma, ami ugyan elmarad a négy évvel ezelőttitől, de legalább jelentősen felülmúlja a pesszimista várakozásokat.

A magyar olimpiai csapatnak jelenleg 123 kvótája van, amihez még a dzsúdóból nyolc vagy kilenc versenyző jön, az ő sorozatuk csak májusban zárul. Elég valószínű, hogy öttusázó is utazni fog, az is tény azonban, hogy atlétikában egy számban csak három versenyzőt nevezhet egy ország, és van olyan versenyszám - a maraton -, amelyikben már öten vannak.

A két pólócsapat kijutása kulcsfontosságú volt, mert így nekik folyamatosan – és remélhetőleg jó sokáig - drukkolni lehet az első napoktól.

Lesznek szurkolók szép számmal

„Miután a férfi vízilabda-válogatott kijutott, egy kisebb rohamot érzékeltünk a jegyeladásban, ezért biztosan állíthatjuk, hogy a szurkolók a távolság ellenére sem hagyják el a kedvenceiket. A kajak- és vívódöntőkön is lesznek magyar zászlók, megvan az érdeklődés irántuk is. A kajakra már 17 dollárért be lehet jutni, és most, az előző olimpiákkal ellentétben, el sem kell hagyni a várost. Cégünk közvetlen utazást is kínál a jegyek mellé” - tudtuk meg Boros Józseftől, az olimpiai jegyek kizárólagos értékesítője, a Tensi vezetőjétől. A magyar pólómeccseken akár 500-an is lehetnek.

A két csapat eleve éremesélyes – a nők idén Eb-t nyertek, a férfiak 2013 világbajnokai. Szerencsére vívásban is a férfi párbajtőrözők csapatban kijutottak, nekik négy éve esélyük sem volt, mert a sportág rotációs elvének megfelelően kimaradtak. Mivel ez a válogatott ebben az összetételben 2013-ban világbajnokságot nyert, idén februárban pedig megnyerte azt a világkupát Vancouverben, ami a részvételhez feltétlenül szükséges volt, ismét egy újabb éremesélyről beszélhetünk. Két győztes meccsel már elérthetik legalább az ezüstérmet.

Rámutattunk már, hogy tavaly négy sportág szerzett világbajnoki érmet: kajak-kenu, úszás, vívás, valamint a tékvandó, de Kotsis Edina nem jutott ki.

Ez a három sportág fogja ezúttal is a sikerek jelentős részét megszerezni. A 2008-as olimpia előtt volt ugyanilyen szereplés, ha kizárólag a világbajnokságon gyűjtött érmeket - a hat aranyat - vesszük.

Ha végignézzük a riói programot, nyilvánvaló:

Hosszú Katinka sikerességén múlik az első néhány nap hangulata, hiszen 400 vegyesen mindjárt szombaton ott fog állni a rajtkövön.

Mindez magyar idő szerint vasárnap hajnali fél négyet jelent. Nem kell mondani, mekkora könnyebbség a küldöttségnek, ha gyorsan megvan az első arany, mekkora lökést adhat mindez a többieknek, az egész csapatnak.

Az előző négy olimpiából háromszor már az első hétvégén megszületett az első arany, mindháromszor vívó szerezte, kétszer Nagy Tímea, míg legutóbb Szilágyi Áron. 2008-ban ellenben jó sokat kellett várni, egészen a 14. versenynapig. A kezdeti kudarcok biztosan hatással voltak a teljes szereplésre is.

Vívásban most is megvan az esély a jó szereplésre, hiszen kimagasló képességű, sok csatát megélt vívók jutottak ki. Ráadásul az olimpia könnyebb verseny, mint egy vb, már csak azért is, mert eggyel kevesebb győzelem elég a sikerhez.

Hosszú a két vegyes számon kívül hátúszásban is biztosan megméreti magát. 27 évesen még nincs olimpiai érme, mert Londonban negyedik lett, Pekingben pedig nem jutott döntőbe.

Amikor ennek a ciklusnak nekivágott, ezt a hiányzó érmet tűzte ki célul, most azonban már nyilvánvalóan nem elégedne meg egy szimpla éremszerzéssel, hanem többet akar.

Az első napok programja

Mindig nagy kérdés, hogy a favoritok közül ki hozza magát, általában harmadolni szokták a legnagyobb esélyeseket. És persze az is nagy kérdés, ki az abszolút favorit.

Saját számításunk szerint, ha valakinek az olimpiát megelőző két világbajnokságon vagy egy vb-n és egy Európa-bajnokságon szerzett helyezéseit összeadjuk, és kettő jön ki, az mindenképp abszolút favorit.

Hosszú Katinka ilyen. Mert a vb-első helye és az Eb-n szerzett aranya után is egyet kell behelyettesíteni a nem túl bonyolult egyenletbe, ami így kettő. Ha kettő és öt közé esik ez a szám, akkor is aranyesélyesről beszélünk, ha öt feletti, akkor pedig éremesélyesről.

Két olimpiai bajnokunk, Gyurta Dániel és Berki Krisztián is mindent megnyerve érkezett négy éve Londonba. Gyurta most harmadik lett a vb-n, de hiba lenne őt kivenni az aranyesélyesek sorából. Berki viszont nem tudott sérülése után jó formába kerülni, így lemaradt a döntőről a vb-n.

A vívás, a dzsúdó sajátossága, hogy a sorsoláson nagyon sok minden múlik, illetve, hogy arra az egy napra milyen mentális állapotban érkezik a versenyző, a bírók mennyire tudnak egy kiélezett pillanatban segíteni neki, vagy éppen kizökkenteni, egy rossz ítélettel kiejteni.

Az örök kérdés persze mindig az, hogy akkor hány aranyunk is lesz? Hattal gyaníthatóan mindenki elégedett lenne. Ami két úszással, két kajakkal, és a többi sportággal könnyen össze is jön.

Fontos kérdés, hogy az úszásra milyen hatással lesz Kiss László lemondása. Április elején derült ki az 55 évvel ezelőtti nemi erőszak ügye. Kiss az idén kétszer mondott le, a januárinál a mostani utód, Hargitay András azt mondta, érmekben mérhető a távolléte. Az a lemondás mégis inkább egy színjátékra hasonlított, mint tényleges cselekedetre – nem is adta be a papírokat a MOB-hoz, míg most azonnal megtette.

Az csak Rio után fog kiderülni, mennyire hátráltatta a versenyzőket Kiss távolléte,

 azt azonban elmondhatjuk, a mesteredzőnek 2000 óta nem volt tanítványa, akkor még Kovács Ágit készítette fel, 2004-ben már nem.

A fiatalabb úszóedzők úgy vélik, hogy senkinek sincs olyan tapasztalata, mint Kissnek, ez pedig nagy érték, ami most hiányozni fog. Itthon persze fel lehet őt hívni, a tanácsát lehet kérni, a hiánya leginkább kint, az utolsó szakaszban lesz majd érezhető.

A kapitánynak a helyszínen adminisztrációs dolga van leginkább – váltó benevezése, pályák foglalása stb -, illetve a „lelkek ápolása”. A győri, fiatal generációhoz tartozó Petrov Iván szerint nem véletlen, hogy van kapitányi poszt, sok országban, a hozzánk hasonlóan fejlett kultúrájú országokban is dedikált szakember tölti be ezt a pozíciót.

Közvetett hatása persze lehet Kiss lemondásának, hiszen nincs a közegben az a fix pont, aki eddig ott volt, akit ismertek, aki 10 éve minden versenyző fejlődését közelről nyomon követte. Ott van viszont az új kapitány, Hargitay András, aki 1996-ban már Széchy Tamás mellett is ott volt az atlantai olimpián.

Czene Attila eléggé hálás is neki, erre így emlékezett vissza. „Hargitay hatott rám úgy, hogy egyik napról a másikra megváltoztam, elkezdtem magamban hinni. Mert félő volt, hogy egy önbeteljesítő jóslattá válik a nem fog sikerülni hangulatom. Hares azt mondta: engedd el a félelmet, dobd el magadtól. Mindent megtettél, mindent elvégeztél, kész vagy a legnagyobb sikerre is. Szerinted Sievinen apja többet tud az úszásról, mint az Öreg? Ezzel igencsak elgondolkodtatott. Bennem elindult a folyamat: ha ennyi idő után is hisz az Öregben, akkor miért nem teszem ezt én is? Azt nagyjából már sejtettem, hogy vele azért nem nyert olimpiát 76-ban, mert az Öreg akkor még nem volt szakmailag teljesen kész, bár már azt hitte.”

Az úszás és a kajak-kenu különversenye aranyakban

Úszásban a bőség zavarával küzdenek, mert 400 vegyesen, 200 pillangón többen is megúszták a szintidőt, de egy országból csak ketten lehetnek ott a rajtkövön.

Amikor az itthonmaradó is nyerhetne

A kajak-kenuban még nagyobb a bőség a zavara. Ezért május közepén jön az első válogató, amin az eddigi sikeremberek, már olimpiai bajnokok megmutathatják, mire képesek az idén. A világbajnokoknak nincs védettségük, nagy harc várható, a versenyzőknek már két hét múlva a csúcshoz közel kell teljesíteniük, hogy egyáltalán utazhassanak.

A sportág tartalékairól sokatmondó, hogy van egy olyan jokerpáros, amelyik tavaly a vb-n nem mutathatta meg, mire képes. Kammerer Zoltán és Szalai Tamás megnyerte az Európa Játékok aranyérmét, de a vb-n nem állhattak rajthoz, mert Kammerernek a később ezüstérmes négyesben volt jelenése.

Ők idén az olimpián ezer méteren akár meglepetést is okozhatnak. Nem feltétlenül azért, mert alig ismerik őket, sokkal inkább mert tavaly kirobbanó erőben voltak.

A tavalyi vb-n kétszázon győztes párost, Molnár Pétert és Tótka Sándort a múlt héten mutattuk be, olyan technikai és tudományos hátteret kapnak, ami elősegítette a győzelmüket is. Sprintben eddig nem kellett számolni a magyarokkal, most már szerencsére ez a tétel megváltozott.

A női szakágnak 2004 óta mindig volt aranya, most is inkább az a kérdés, hogy egy vagy kettő jön-e össze. A női párosban az előző két vb-t két különböző egység nyerte, Szabó Gabriella előbb Csipes Tamarával, utóbb Kozák Danutával volt a legjobb. A négyes ugyan második lett 2015-ben, hatéves aranysorozat szakadt meg akkor, így most nem a hegemónia megőrzésére, hanem a visszavágásra készülhetünk, ami lélektani szempontból talán könnyebb.

A fentebbi sorok és számok a magyar sport erejét igazolják. Az alábbi összehasonlításból ugyanakkor kiderül, vannak olyan ágazatok, amelyek nem tudtak mihez kezdeni azzal a tetemes, és sohasem látott állami támogatással, amit kaptak.

  Sportágak   2012, London   2016, Rio, eddig   Esély Rióra még
  Asztalitenisz   4   0   1-2
  Atlétika   16   20   3-4
  Birkózás   7   8   1-2
  Cselgáncs   8   0   8-9
  Evezés   4   0   1-2
  Kajak-kenu   12   15   1-2
Kerékpár     3   0   1
  Ökölvívás   3   1   1-2
 Öttusa    4   0   3-4
  Sportlövészet   3   8   0
  Súlyemelés   1   1   0
  Tenisz   3   0   1-2
  Torna   3   2   0
  Triatlon   1   0   3-4
  Úszás   25   25   3-4
  Vitorlázás   3   5   0
  Vívás   4   9+1   0
  Kézilabda   15   0  0

Nyilván nem lehet elvárni, hogy a kormányváltás óta eltelt hat év alatt, amióta a kormányzat milliárdokat tesz a sportba, egycsapásra megváltozzon minden. Azt ellenben jelzi, hogy a most rosszul álló, nullával rendelkező sportágakban nem volt olyan 14-16 éves korosztály, amire érdemes lenne hosszú távon alapozni. A most jól teljesítő sportágak pedig általában már akkor is jól teljesítettek, amikor nem volt stratégiai ágazat a sport, és lényegesen szűkösebb keretek közt készültek.

Ezen az olimpián még azoktól várjuk a jó eredményt, akik eddig is sokszor helytálltak, erő felett produkáltak. Vívásban például Mohamed Aida, illetve a tavalyi vb-első Imre Géza már 40 felettiek, de Boczkó Gábor és Knapek Edina is betölti jövőre ezt a kort.

A vívó Márton Anna, a birkózó Lőrincz Viktor olimpiai újonc, nekik már van érmük vb-ről. Lőrincz súlycsoportja annyira kiegyensúlyozott, hogy 8 emberből bárki nyerhet, ha olyan sorsolása. A kajakos Kárász Annának van vb-aranya is, de egyelőre még meg kell küzdenie a részvételért.

A sportlövő Péni Istvánnak felnőtt világkupáról éremmel tért haza februárban, előtte már volt világcsúcsközelben egy-egy versenyen. Neki összejöhet az áttörés. És remélhetőleg még másoknak is.

123 kvóta megszerzői

(Borítókép: Futóverseny a budapesti Olimpai park előtt Fotó: Molnár Zsolt/Index)

Rovatok