Index Vakbarát Hírportál

Magyar tollaslabdázó sportszerűségéért lelkendezhet a világ

2016. május 2., hétfő 10:37

Magyar játékos sportszerű cselekedete miatt lelkendezik egy tollaslabdával foglalkozó blog, szúrta ki a Nemzeti Sport.

Mark Phelan a világ legjobb sportjának nevezi a tollaslabdát, többek között azért, amit Sárosi Laurától látott a La-Roche-Sur-Yon-i versenyen. 

A versenyen riói kvótákért is küzdöttek a tollaslabdázók, ezért értékelte nagyra Sárosi sportszerű tettét a blogger. A magyar játékos a második körben a negyedik kiemelt Karin Schnaaséval játszott. Sárosinak nagyon kellett a győzelem, hogy életben tartsa kvalifikációs reményeit, de a győzelmet csak játékkal akarta megszerezni.

Schnaasénak még a meccs elején tönkrement az egyik cipője, nem vitt magával másik párat, és a szabályok szerint nem hagyhatta el a pályát, hogy máshonnan szerezzen. Ha megteszi, akkor Sárosié a győzelem. A magyar játékos azonban nagyvonalúan oldotta meg a helyzetet, odaadta a németnek saját tartalékcipőjét.

Phelan azt is kiemelte, hogy igazán jól jelzi a tollaslabda közösségi szellemét, hogy Sárosi mosolyogva nyújtotta át a cipőt ellenfelének.

Sárosi végül 2-1-re kikapott, a német pedig olimpiai kvótát szerzett.

Frissítés:  

Szabadkártyát javasolnak a németek

„A német szövetség fair play-díjra fogja javasolni Laurát, s mindent bevet, hogy szabadkártyát kapjon az olimpiára" - nyilatkozta Csorba József az MTI-nek. Hozzátette, a vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő, csütörtökön záruló világranglistán.

Csorba elmondta Sárosi egyrészt lehetőséget biztosított ellenfelének, hogy megfordítsa a hosszúra nyúlt, magas színvonalú mérkőzést, ami aztán be is következett. Másrészt a Sárosi Laurát üldöző észt versenyző, Kati Tolmoff a mérkőzés után legyőzte az ötödikként rangsorolt német Olga Konont, aki Schnaase sikerével elvesztette esélyét arra, hogy megelőzze honfitársát, és ezzel kvótát érő helyre kerüljön. Ezért, mint Csorba fogalmazott, "kevésbé motiváltan" lépett pályára az észt ellen, aki megnyerte a meccset, így Sárosi Laura elé fog kerülni a csütörtöki rangsorban.

Mi nagyon örülünk neki, hogy Laura így döntött. Ezzel egyrészt bebizonyította, hogy milyen nagyszerű sportember, másrészt ráirányította a sportágunkra a figyelmet" - hangsúlyozta az elnök, aki hozzátette, Sárosi az első szabadkártyát érő helyen fog állni a csütörtöki világranglistán, márpedig tudomása szerint a nemzetközi szövetség három szabadkártya odaítéléséről dönt május második felében.

Csorba kifejtette, ezek odaítélése nem kötődik feltétlenül a világranglista-helyezéshez, de nagyon bizakodik. „Nagy várakozással és nagy reményekkel várjuk ezt a döntést. Nyilván el fogjuk fogadni, de picit csalódott lennék, ha ezek után nem kapnánk meg a szabadkártyát. Őszintén mondom, nagyon megérdemelné Laura, aki nagyon sokat tett az egész sportág elfogadottságáért és szépségéért sportszerű gesztusával, amely maximálisan összhangban van az olimpiai eszmével."

Rovatok