Index Vakbarát Hírportál

Olimpiai ötkarikás tetoválása miatt zártak ki egy úszót, de Rióban nem lesz gond

2016. május 13., péntek 18:54

A Nemzetközi Olimpia Bizottság (NOB) kínosan ügyel arra, hogy megvédje az olimpia jelképeket és szabályozza azok használatát, miközben olykor nagy üzletet is csinál belőlük. Most szinte nagyvonalú, hogy nem várja el az ötkarikás tetoválások elfedését.

Igazából ebből eddig sem volt gond, sportolók százai varratták már magukra az ötkarikát – elég csak megnézni a magyar pólóválogatottat – , de most egy paraúszó kizárása miatt mégis ügyet csináltak belőle.

Josef Craig az Európa-bajnokságon még megnyerte az előfutamát száz gyorson, de a döntőben nem állhatott rajthoz. A szervezők szerint el kellett volna fednie a mellkasán lévő brit oroszlánt és az olimpiai ötkarikát ábrázoló tetoválását, mert így megsértette a reklámokra vonatkozó szabályt. Bár nem egyértelmű, hogy az úszó bármit is reklámozott volna. Csak élete egyik fontos eseményét, a londoni paralimpiára idézte fel.

Craig alkalmazkodott, a következő versenynapokon már úgy indult, hogy leragasztotta tetoválásait.

Az Insidethegames ezek után kérdezte meg a NOB-ot, hogy mi a helyzet az ötkarikás tetoválásokkal. „A NOB-elnöke mindig örül, ha a sportolókon látja az ötkarikát. Egyedülálló, az olimpiai ötkarika nagyszerű kifejezése az olimpia játékok és az olimpiai értékek elismertségének" – mondta a NOB szóvivője.

Mindebből az következik, hogy Rióban, nem fognak ügyet csinálni az ötkarikás tetoválásokból. Kisebb-nagyobb balhék azért még lehetnek, mert például az amerikai futó, Nick Symmonds nemrég állapodott meg a T-Mobile-lal. A cég 21 900 dollárt fizet a futó vállán elhelyezett ideiglenes tetoválásért.

(Borítókép: Josef Craig/Facebook)

Rovatok