Index Vakbarát Hírportál

23 londoni olimpikon bukott le

2016. május 27., péntek 13:47

Tovább fokozódik az újravizsgált olimpiai doppingminták körüli botrány. A NOB nemrégen 454, a 2008-as pekingi játékokon levett mintát vizsgált újra és talált bennük 31 pozitívat. Most a londoni játékok résztvevői közül buktak le 23-an.

NOB vezetőinek pénteki közleményében az áll, hogy 250 londoni mintát vizsgáltak újra és közte 23 olyan találtak, amely tiltott szer használatára utal.

Neveket a B próbáig nem hoznak nyilvánosságra, most csak annyit lehet tudni, hogy huszonhárom lebukott sportoló öt különböző sportágból és hat különböző országból került ki.

A NOB vezetői azt ígérik, ahogy most is, a riói játékokra is a legújabb tudományos módszerekkel készülnek. Mindenkire, így a magyar sportolókra is legalább három doppingteszt vár.

A tesztelések 2015 augusztusban kezdődtek meg, s jelenleg is folynak, a NOB ezért külön kiemelte, hogy a következő hetekben nem elképzelhetetlen újabb esetek napvilágra kerülése.

A közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a pekingi és londoni újrateszteléseken megbukott sportolókat, illetve nemzeti olimpiai bizottságaikat és sportágaik nemzetközi szövetségét már értesítették, így a versenyzőkkel szemben megkezdhetik az ilyenkor szokásos eljárást.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy nem kapott értesítést pozitív esetről a NOB-tól.

Az újratesztelések is mutatják az elszántságunkat a dopping elleni harcban. Célunk, hogy a doppingolókat távol tartsuk a riói játékoktól" - olvasható Thomas Bach NOB-elnök nyilatkozata a közleményben.

Rovatok