Index Vakbarát Hírportál

Magyar fociatlantisz

2016. július 8., péntek 13:40

Az első aranykor – A magyar foci 1945-ig címmel jelent meg Szegedi Péter könyve, ami nem az, aminek elsőre látszik. Nem a magyar futball régi dicsőségét kergeti, hanem bemutatja, milyen keretek között működött nálunk a játék. Mert bunkó újgazdag szponzorok, fű alatti pénzek, bundák, zárt kapus meccsek akkor is voltak. Meg többezres ünneplés, nyugati meccsturizmus, külföldi sikeredzők és alkalmatlan magyar trénerek is.

„Sokáig árnyékot vetett a magyar labdarúgásra a sikertelenség, és az sem segít neki, hogy sokan még mindig a múltban élnek. Pedig nem a nyolcvanas évek előtti sikerekkel kellene foglalkozni, hanem támogatni az új nemzedéket.” Bernd Storck nyilatkozta ezt az Izland elleni döntetlen másnapján a Nemzeti Sportnak, amikor már szinte biztos volt, hogy továbbjutunk az Eb-csoportunkból.

Bezzeg Kabát Petiék idejében

Érdekességek 1945 előttről

Be kell látni: az állandó sóhajtozással, a bezzegrégenezéssel nem megyünk semmire. Hiába olvasom 32 éve minden áldott nap a Nemzeti Sportot/Népsportot, a kolumnás interjúkat, amiket 60-70-80 éves születésnapos volt focistákkal közölnek, már nem tudom végigolvasni, egy mai gyerek biztos nem amiatt akar majd focista lenni, mert egy többnyire sértődött öregember ledorongolja őket, hogy miért ülnek annyit a kurva számítógép előtt, ahelyett, hogy a grundon rúgnák a bőrt.

A bezzegrégenezés csúcsa az volt, amikor Kabát Péter egy-két évvel ezelőtt azt találta nyilatkozni, hogy a mai fiatalokból hiányzik az az alázat, ami az ő generációjában, benne vagy egy Tököli Attilában, Kenesei Krisztiánban még megvolt az ezredfordulón.

A cím félrevisz

Az első aranykor – A magyar foci 1945-ig. Szegedi Péter könyve első ránézésre pont az a kategória, amitől Bernd Storck és sokan mások óvják a magyar focit: múltba révedő, a régi nagy sikereket példaként állító, a mai futballistageneráció vállára fölöslegesen nagy terheket pakoló.

Ha viszont elolvassuk a könyvet, akkor kiderül: a cím szerencsére  félrevezető, mert alapvetően nem a korszak nagy magyar futballistasikereiről, hanem az akkori magyar foci születésének körülményeiről, működéséről, drukkereiről, a játékosok státusáról, az idegenlégióról, az állami szerepvállalásról, vagyis a közegről szól.

Van egy remek indexes fórum, Magyar foci a két világháború között, a fénykorát évekkel ezelőtt élte, ma már alig-alig ír bele valaki. Érdemes beleolvasni az évekkel korábbi posztokba, mert elképesztő érdekességeket találni a korabeli magyar futballról. Ennek hatására döntöttem el, hogyha majd egyszer nyugdíjas leszek, fogom a két világháború közötti időszak összes Nemzeti Sportját, és végigolvasom mindet elejétől a végéig, hogy megtudjam, milyen lehetett akkor szurkolónak lenni. Szegedi Péter könyve olyan, mintha mindez megvalósult volna.

Végre vannak okos focikönyvek

Húsz-harminc-negyven évvel ezelőtt egy olyan területtel, mint a futball, nem nagyon foglalkozott még nálunk történész vagy szociológus. Hirtelen csak a Hadas Miklós–Karády Viktor szerzőpáros és Zeidler Miklós jut eszembe, akik éppen erről a korszakról írtak több tanulmányban, könyvben is.

Ma már többen foglalkoznak ezzel a területtel, és remélhetően még többen fognak. Az első aranykort szerző Szegedi Péter mellett például ott van Takács Tibor, aki a magyar foci és az állambiztonság Kádár-korszakbeli történetét dolgozta fel Szoros emberfogás című könyvében.

És az is nagy mázli, hogy éppen most, amikor a focink nem várt lendületet vett az Eb-szerepléssel, megjelentek az okos focikönyvek. Mert a felemelkedés szellemi háttér nélkül nem megy. Az idősebbek bizonyára emlékeznek még a Sportpropaganda Vállalat focistakönyveire, amikor a sportújságíró szerző leült fröccsözni a már visszavonult híres futballistával, aki tollba mondta neki az életét. A könyv végkicsengése vagy az volt, hogy a maiakkal ellentétben ő még tudott focizni, vagy az, hogy a szeretett klubja nem becsülte meg eléggé. Vagy e kettőnek az ötvözete.

Az okos focikönyvek ezzel szemben játékrendszerekről, taktikáról, sportstatisztikáról, kapusposztról szólnak, de lehet élettörténet is, ha úgy van megírva, ahogy Detlev Claussen Guttmann Béláról szóló könyve.

A történelem ismétli önmagát

Mivel a mai magyar focit évtizedek óta követem, klubbérletem van, de rendszeresen járok más meccsekre is, így Szegedi Péter könyvében nekem az áthallások voltak a legizgalmasabbak. Messze a teljesség igénye nélkül összeszedtem néhányat.

 

 

Sebők Vili? Fenét, Hegyi Mátyás!

A bezzegrégenezőknek ajánlom a könyv egyik legérdekesebb betétjét, ami évekkel ezelőtt a Korall társadalomtörténeti folyóirat 13. számában már megjelent. A szöveget egy Hegyi Mátyás nevű futballista írta, aki az amatőr korszak ügyeskedő focistája, majd intézője volt. Verekedések, bundák, eltitkolt klubbevételek, illegális játékosfizetések, titkos átigazolási díjak, a futballhoz nem értő szponzorok, akik a semmiből jöttek és a semmibe távoztak. Mintha csak a 90-es és a 2000-es évek elejének magyar futballjában járnánk. Pedig a derék Hegyi Mátyás igazán minden tőle telhetőt megtett, mert így zárta sorait:

A múltnak nem szabad megismétlődnie!

Szegedi Péter: Az első aranykor – A magyar foci 1945-ig. Akadémiai Kiadó, Kanári Könyvek, 2016.

Rovatok