Index Vakbarát Hírportál

Egy budapesti olimpiát nem a budapestiek, hanem a falvak támogatnának

2016. október 5., szerda 17:50

Meglepőnek nem igazán nevezhető, de fontos jellemzőkre rávilágító eredménnyel zárult az Index és a Závecz Research közös felmérése, amelyet a tervezett 2024-es budapesti olimpiával kapcsolatban készítettünk.

Az 1003 fős mintán elvégzett közvélemény-kutatásban arra voltunk kíváncsiak, hogy a magyar közvélemény szeptember végén miként viszonyul egy esetleges magyar olimpiához, ha erről a kérdésről a következő vasárnap kellene szavaznia.

Az alapkérdés az, hogy a választók szerint legyen-e Magyarországon 2024-ben olimpia. Az világosan látszik, hogy az embereket foglalkoztatja a kérdés, és elmozdulás látszik az olimpiai támogatásban az igen felé. Most már azok vannak a többen, akik biztosan elmennének szavazni és igennel voksolnának a kérdésre, hogy 8 év múlva Budapest és néhány magyar város rendezzen olimpiát.

 

Azok sincsenek kevesen, akik vasárnap szintén fordítanának időt arra, hogy elmenjenek a szavazókörükbe, de nemmel szavaznának. A válaszokból az is kirajzolódik, hogy az ellenzőket és a támogatókat megszólító táboroknak bőven akad még munkájuk, és bőven elérhető számú ember, akiket meg lehet győzni, hogy kötelezzék el magukat az egyik vagy a másik oldalon.

Ebben az időszakban kb minden 4.-5. ember biztos abban hogy nem akar olimpiát, és kb ugyanennyien vannak, akik teljesen bizonytalanok ebben a kérdésben.

Ami azonban számunkra igazán érdekes és értelmezhető, az a támogatás és az ellenzés aránya.

Persze nem mindegy, hogy a kampányolók mennyire figyelnek oda, hogy az ország mely területén járnak éppen, ugyanis az látszik, hogy egységes kampánnyal nem fognak sikert elérni. Budapesten például erős ellenállásba ütköznének, más taktikára van szükség, a fővárosban az országos átlaggal szemben azok vannak többségben, akik egyáltalán nem szeretnének olimpiát. Viszont minél kisebb településen él valaki, annál inkább támogatná a budapesti olimpiát.

     Budapest Megyeszékhely   Város   Község  
  Igen szavazat   26,7% 35,7%   39,8%   43,5%  
  Nem szavazat   31,7% 29,1%   21,2%   14% 

A legnagyobb arányban a kis településeken élők fantáziálnak egy esetleges olimpiai rendezésről.

Honnan tudjuk, mennyire tudjuk?

A felmérés 1000 fős reprezentatív mintán, telefonos megkérdezéssel készült, a maximális hibanagyság +/-3 százalékos. A megkérdezések múlt szerdától keddig tartottak. Az Index rendszeresen végez saját közvélemény-kutatásokat a Závecz Research-csel.

Az talán a legkevésbé meglepő, hogy az olimpiához való viszonyulást is elsősorban a politikai szimpátia teszi függővé Magyarországon. Így fordulhat elő, hogy a fideszesek jelentős többsége örülne a 2024-es rendezésnek, míg az ellenzékiek közül az MSZP-sek csak ötöde, a DK-sok csak közel 13 százaléka gondolná jó ötletnek. Igazán éles határvonal azonban mégsem a pártpreferencia alapján húzható, hanem az úgynevezett nemzeti jobboldal és a többiek között van.

Az olimpia kérdésében a férfiak eltökéltebbek, a nők kevésbé állnak a budapesti olimpiai pályázat mögé. A férfiak 70, a nők alig felének van véleménye a kérdésről. Szakma, illetve iskolai végzettség szerinti csoportosításban nincs különösebb különbség, a szakmunkásképzőt végzettek és a diplomások inkább támogatnák, az érettségizettek körében kevésbé népszerű, és ők azok, akik egy népszavazáson a nemmel szavazók közül a legnagyobb arányban képviseltetnék magukat. De ismétlem, nem hatalmas nagyok a különbségek.

A korcsoportok szerinti vizsgálatnál kiderül, hogy a támogatók között a legnagyobb arányban a 40-49 év közöttiek vannak, kevésbé a 18-29 évesek, vannak, a nemmel szavazók között ugyanakkor nagyjából egyenlő arányban találhatóak a 18-29-30-39-40-49, 50-59 évesek, és nem sokkal kevesebben vannak a 60 felettiek sem. 

Ha az olimpiai rendezéssel kapcsolatos viszonyulást országrészenként, végzettség szerint és nemenként vizsgáljuk, illetve hogy az illető dolgozik-e vagy sem, általánosságban kijelenthetjük, hogy a leginkább Északkelet-Magyarországon élő inaktív férfiak örülnének a egy olimpiának, míg a legkevésbé a munkahellyel rendelkező érettségizett, de nyugdíj előtt álló dél-alföldiek támogatják az olimpiai rendezést.

Rovatok