Index Vakbarát Hírportál

Az Emírségekbe igazolhat a legnagyobb magyar tehetség is

2016. október 11., kedd 14:45 | aznap frissítve

Kovács "Kiskokó" István (24), ötszörös magyar válogatott támadó valószínűleg az Egyesült Arab Emírségek bajnokságában szereplő Bani Jasz csapatánál folytatja egyre kevésbé ígéretes pályafutását. Lehet fényezni a Dzsudzsák Balázst is foglalkoztató ligát, de ez a döntés lényegében kiszálló a nagyra törő álmokból. 

Ezt a pályaívet még az örök ígéretekhez szokott magyar szurkolóknak is emészteniük kell. Kovács István a messiás szerepéből alig öt év alatt eljutott oda, hogy most annak is örülni kell, ha kölcsönbe elvinné egy klub az Egyesült Arab Emírségekből.

Így néz ki a szomorú történet néhány idézetben.

2011

Az év utánpótlás-futballistája. (MLSZ)

2012

"A képviselők jóváhagyták a Videoton ajánlatát, a 20 esztendős Haladás-nevelésű Kovács István január 17.-től székesfehérvári játékos lett. Információink szerint a Videoton 500 ezer Euró vételárat fizet Kovácsért, és további eladása esetén a vételár 25%-át kapja a Haladás." (Frisss.hu)

"Megkockáztatom, hogy jelenleg ő az első számú magyar tehetség. Úgy vélem, nagy hasznára lesz csapatunknak, és ha a tehetségéhez, szorgalmához egy kis szerencse is párosul, akkor kétség sem férhet hozzá, hogy óriási karriert futhat be nem csak Magyarországon, hanem Európát tekintve is." (Paulo Sousa, vidi.hu)

2013

"A Videoton mégiscsak egy rendszeresen a nemzetközi porondon szereplő nemzetközi csapat, ott szóhoz jutni, és gyökeret ereszteni még olyan zseniális labdarúgóknak is, mint a kis Kovács (...) több, mint egy évébe került." (Orbán Viktor, FFT)

2014

„Nem létezik, hogy olyan tehetségnek, mint Kovács István ilyen látványosan visszaessen a játéka. Nem lehetne vita tárgya, hogy helye van-e a csapatban. És ha őt vagy Gyurcsó Ádámot nem tudom olyan szintre hozni, hogy kezdő legyen, az edzői hiba.” (Kovács Ferenc, a Videoton tiszteletbeli elnöke NSO)

„Kovács István sokat letett már az asztalra, Radó Andrással együtt még mindig a leginkább piacképes hazai futballistának számít. (...) Noha még fiatal, máris példakép lehet, hiszen mindent alárendel a futballnak, és küzd azért, hogy valahogy kikerüljön ebből a helyzetből.” (Szabó Tibor, a játékos menedzserének, Filipovics Vladannak a munkatársa, NSO)

2015

 "A fiú valóban az utóbbi évek legnagyobb magyar tehetsége, csak sajnos az edzők nem úgy foglalkoztak vele, ahogy kellett volna. Ki kell mondani, két évet elvesztegetett a pályafutásából. Sajnos ez történt. Gomest idehozni rossz döntés volt, és Carillo sem úgy nyúlt hozzá, ahogy kellett volna. Én leültem vele beszélgetni, és azt mondtam neki: István, maga csak dolgozzon keményen, és ha valami baja van, mondja el bátran. Bízom benne, hogy ebben a szezonban valóban vezéregyéniség lesz." (Kovács Ferenc, Nemzeti Sport, július 4.)

(Kiegészítés: Kovács Ferenc aktív szerepet vállalt mindkét edző kiválasztásában.)

2016

 „A Bani Jasz valóban szeretné szerződtetni Kovács Istvánt, és ezt jó lehetőségnek tartjuk, tekintve, hogy a Videotonban ebben a szezonban kevés játéklehetőséget kap. Az Emírségek bajnoksága amúgy is sokat változott az elmúlt időben, sokat erősödött, egyre több fiatal játékost is szerződtetnek külföldről a klubok." (Filipovics Vladan, NSO)

Utóbbihoz két kiegészítés tartozik (a másodikat tekinthetjük végszónak is):

Az egyik, hogy a Bani Jasz együttesének három külföldi játékosa van. A brazil Felipe Bastos 26, az ausztrál Mark Milligan 31, az argentin Joaquin Larrivey pedig 32 éves.

Kinek a hibája, hogy csak az arabokhoz kell?

  • 2295
    Senkié, nem elég tehetséges
  • 1876
    Az edzőié
  • 1307
    Az övé

A másik, hogy a futballban a 24 éves kor már nem számít annyira fiatalnak.

(Kovács István 2012 januárja óta 159 mérkőzésen lépett pályára a Videotonban, 18 gólt, 21 gólpasszt és 24 sárga lapot szerzett. Egyébként nem ő lenne a Bani Jasz történetének első magyarja, 2007-ben ebbe a csapatba igazolt Horváth Ferenc is, 34 éves korában.)

Rovatok