Index Vakbarát Hírportál

Bizalmasát távolította el Borkai a MOB-tól

2016. november 22., kedd 10:52

Kedd délelőtt ülést tartott a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége. Borkai Zsolt elnök ekkor mondta el a tagoknak, hogy a főtitkártól megvonja a bizalmat. Szabó Bence egyébként az ő javaslatára került ebbe a pozícióba, a 2012-es olimpián még sportigazgató volt.

Szabóval a döntést az elnök már egy nappal korábban közölte - a főtitkárt váratlanul érte ez a lépés -, a MOB keddi közleménye úgy fogalmaz: közös megegyezéssel távozik.

Borkai a jelek szerint nem volt elégedett barátja munkájával, és a szervezet főtitkára Bartha Csaba lesz. Bartha júliustól a győri kézisek ügyvezetője, de a MOB-ban megtartotta sportigazgató-helyettesi pozícióját, onnan lép most feljebb.

Szabó és Borkai 1988-ban, Szöulban lettek olimpiai bajnokok. Előbbi kardvívásban, utóbbi tornában.

Mivel Borkai győri polgármester, és csak társadalmi munkában vezeti a MOB-ot, az operatív munkát Szabó végezte, és korábban azt írta róla a Népszava, hogy belső terrort épített ki. A cikk szerint ő szűrte meg az információkat, Borkai rajta keresztül tájékozódott.

Egy korábbi cikkünkben Szabó azt nyilatkozta, hogy "Borkai Zsolttal tökéletesen egyformán gondolkodunk, mindig ugyanarra a következtetésre jutunk."

Szabó Bence a hétvégén a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) végrehajtó bizottságába szeretne bekerülni.

A kormány a riói olimpia után a sporttörvény átírásával megfosztotta a MOB-ot attól, hogy a magyar sport parlamentje legyen, és megerősítette az EMMI égisze alatt működő sportállamtitkárságot, egyúttal Szabó Tünde államtitkárt. A kormány azt remélte a lépéstől, még hatékonyabbá válik a sport irányítása.

A MOB-nak a teljes körű szakmai irányítás és pénzosztás helyett a javaslattétellel kell beérnie a jövőben, és alig maradt feladata az olimpiák előtt. Az állami ösztöndíjak elosztásáért is az államtitkárság felelős.

A MOB-ban további személycserék is várhatók, úgy hírlik, Fábián László sportigazgató is máshol folytatja. 

A sporttörvény módosítása miatt új közgyűlésre is szükség lesz decemberben vagy jövő év elején, Borkai újra indulna az elnöki posztért. 2017-ben Győr rendezheti az Európai Olimpiai Fesztivált (EYOF), ami az elnök szívügye. 

Rovatok