Index Vakbarát Hírportál

A doppingbotrányos orosz atléták mégis indulhatnak Rióban

2016. június 21., kedd 16:49

Minden, de minden jel arra mutatott, hogy nem indulhatnak az orosz atléták a riói olimpián az állami szinten kezelt doppingprogram miatt, de a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felülírta az eltiltást, és megengedi az indulást. 

A NOB kedden ülésezett, többek között az oroszokról is döntöttek, így Oroszország és Kenya is küldhet atlétákat Rióba, csak annyi feltételt szabtak nekik, hogy plusz doppingvizsgálatoknak kell alávetniük sportolóikat.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) novemberben függesztette fel Oroszországot, miután egy WADA-jelentés megerősítette, hogy szisztematikusan doppingolnak az orosz atléták. A sportvezetésük pedig mindent megtett azért, hogy elkenje az ügyeket. A korrupció is bele volt építve a rendszerbe, amelynek szálai a legfelsőbb szintig, a korábbi IAAF-elnökig, Lamine Diackig vezettek. 

Az eltiltással együtt az IAAF Oroszországot arra kérte, hogy tegye tisztába a doppingellenes tevékenységét. Ez a múlt héten megjelent újabb jelentés szerint nem sikerült, ezért is várta mindenki azt, hogy érvényben marad az orosz atléták nemzetközi versenyektől való eltiltása, főleg, hogy az IAAF megerősítette pénteken a felfüggesztést.

Az oroszok azzal érveltek, hogy megtisztult a sportág, és az IAAF sok sportoló több éves munkáját teszi tönkre azzal, ha az olimpiát is ki kell hagyniuk a tiszta atlétáknak. 

A NOB is erre az álláspontra helyezkedett, Thomas Bach elnök szerint is megillet mindenkit az ártatlanság vélelme. Meglehetősen politikusi döntést hoztak, az IAAF felfüggesztését elvileg tiszteletben tartják, de azok az orosz sportolók olimpikonok lehetnek, akik különeljárás során bizonyítják, hogy tiszták. Róluk a nemzetközi szövetség, tehát az IAAF dönt. A korábbi terv az volt, hogy ők az olimpiai zászló alatt vonulnak majd, de végül ebben is engedtek, Oroszországnak versenyezhetnek.

Az oroszokon kívül Kenya is veszélyben volt, mert az utóbbi években rengeteg futójuk bukott meg az ellenőrzéseken, egyre inkább úgy tűnt, hogy a tiltott szer használata szinte természetes. Az ország doppingellenes tevékenysége sem felelt meg a nemzetközi szervezetek követelményeinek. Hiába kaptak újabb és újabb figyelmeztetéseket, csak nagyon lassan indultak be a változások. 

Rovatok