Index Vakbarát Hírportál

A nőket és az időseket érdekli a magyar olimpiai részvétel

2016. augusztus 1., hétfő 13:33

A magyarok szerint 21 érmet gyűjtenek össze a riói olimpián a magyar sportolók, és ebből 9 arany lesz, a ZRI Závecz Research Intézet július utolsó hetében végzett felmérése szerint. A telefonon, 1000 fő megkérdezésével készült kutatás szerint a többség valamivel jobb eredményt vár a mostani olimpiától, mint ahogyan Londonban szerepeltünk, négy éve 18 érmet szereztünk, és 8 aranyat.

Az emberek közel fele mérsékelt érdeklődéssel tekint a világverseny elé, háromtizednyien viszont lelkesedéssel (nagyon) várják az eseményt, bár napjaikat ők sem ehhez fogják igazítani. A magyarok 6 százaléka lelkes igazán, elmondásuk szerint életük a következő hetekben az olimpiai események körül forog, írja közleményében a ZRI. 17 százaléknyian vannak olyanok, akiket egyáltalán nem érdekel ez a sportrendezvény.

Az érdeklődés intenzitása alapvetően az életkortól függ: minél idősebb valaki, annál inkább várja a versenyeket. 

Ha magyar érmesről beszélünk, akkor a megkérdezettek 38 százaléka büszkeséggel fogadja majd a hírt, 53 százalék pedig jóleső érzéssel, de túl nagy jelentőséget nem tulajdonítva nekik. 10 százaléknyian azt feltételezik, hogy semmilyen érzést nem vált ki belőlük a magyar sportolók sikeres szereplése.

A lelkes ünneplés főleg a nőket és az idős embereket jellemzi majd, a mérsékeltebb örömteli hangulat pedig leginkább a férfiakra és a fiatalokra, középkorúakra lesz jellemző.

Az esetleges kudarcok nem váltanak ki olyan heves érzelmeket, mint a sikerek. Ha nem érünk el igazán nagy eredményeket Rióban, az az emberek 61 százalékának rosszul fog esni, de nem tartja végzetes történésnek. Sőt, a lakosság 31 százalékát egyáltalán nem foglalkoztatja, ha a magyar olimpiai csapat teljesítménye esetleg elmarad a várakozásoktól.

Nagyon kevesen, 5 százaléknyian élnék meg fájdalmasnak, ha hazánk sportolóinak szereplését a kudarcok jellemeznék. Az olimpia igazán szenvedélyes szurkolói a 60 év felettiek lesznek.

Az emberek relatív többségét, 46 százalékát nem hozza lázba a közelgő olimpia, de azt tervezi, hogy időnként belenéz majd a közvetítésekbe.  A férfiak valamivel optimistábbak: 23 éremmel, közte 10 arannyal számolnak, a nők 19 dobogós eredményt és 8 első helyet várnak.

Rovatok