Index Vakbarát Hírportál

Pizza és tészta: mindenki ezt eszi az olimpiai faluban

2016. augusztus 5., péntek 14:25

Az osztrákok másfél tonna szalonnát vittek Rióba, hogy etessék a csapatukat, de azért a sporttáplálkozás ritkán szól a zsíros falatok eltüntetéséről, bár egykor Usain Bolt is esküdözött, hogy mcdonald'sos kaján élt.

A riói olimpia faluban minden étkezési igényt kielégítenek. Az óriási, hangárszerű étkezőben naponta 18 ezer embert képesek etetni, 210 ezer kilónyi ételt tálalnak fel. Nézzük meg, mivel tömik magukat a sportolók.

Fiona Pelly ausztrál dietetikus hat olimpián segített a menük összeállításában, a Bonappetit kérdezte meg, milyen elvek alapján állítja össze az ételsorokat. Pelly mindig abból indul ki, hogy a különböző földrészekről érkezőknek eleve más-más az étkezési kultúrájuk, egészen eltérő alapanyagok vannak a menüikben.

A legfontosabb szempont, hogy elég szénhidráthoz és fehérjéhez jussanak a sportolók, de figyelni kell a különféle allergiákra (mogyoró, glutén) és a laktózérzékenységre is.

Pelly azt vallja, egy sportoló csak úgy érzi magát jóllakottnak, ha a kaja ízletes és még jól is néz ki.

Az étkezési igények sportáganként is eltérőek. Az állóképességi sportolók, például a hosszútávfutók és országúti kerékpárosok rengeteg szénhidrátot fogyasztanak, míg az evezősök, bokszolók és birkózók a súlyuk miatt alacsony energiatartalmú ételeket esznek. Az íjászoknál és a sportlövészeknél kevésbé számít, hogy hány kilósok, de mivel folyamatosan megfeszítetten koncentrálnak, a glükózszintjükre oda kell figyelniük.

Pelly elmondta, általában már az olimpia előtt egy évvel kiválasztják, ki vigye a sportolók konyháját, próbamenüt készíttetnek velük, amelyet többször is tesztelnek. Ha valamelyik ételt nem találják elég jónak, módosításokat javasolnak.

A cukorral teli süteményeknél például több gyümölcsöt, zselét vagy alacsony zsírtartalmú joghurtot használnak helyettesítő alapanyagként. De akkor is szólnak, ha túl sok vörös hús van, és nincs elég csirke- és halétel a menüben.

Az is szempont, hogy azért a helyi specialitások vagy arra emlékeztető ételek is megjelenjenek az asztalokon. A konyhát az olimpia alatt is többször ellenőrzik, hogy megfelelő mennyiségű és tápértékűek legyenek az adagok.

A londoni olimpián például azt kifogásolták, hogy nem volt elég gluténmentes kaja, és olyanok sem, amelyek a regenerációt gyorsítják.

A rió konyha is kapott kritikát, úgy találták, hogy nincs elég kalóriaszegény étel, és nem mindegyik kultúra kapja meg a neki tetsző ételeket. A napokban éppen a kínaiak panaszkodtak, hogy csak nyugatias ételeket találtak.

A magyar vitorlázó, Vadnai Benjámin sem volt elájulva a koszttól. „A kaja nem túl jó, de ehető. Körülbelül 30 percnyi távolságra lakunk a klubtól, ahol edzünk. Általában két-három fogás közül lehet választani, de

ez az ízvilág számomra messze elmarad az európaitól.

Van néhány étel, amiért kultúráktól függetlenül megvesznek a sportolók. Minden olimpián tésztából és pizzából fogy a legtöbb, és mivel állandó értük a nyüzsgés, külön részleget alakítottak ki a két szénhidrátdús ételnek. Ezenkívül még a meleg reggeliért vannak oda. A kása is slágerfogás, az angolszászok zabból készítettet visznek, az afrikaiak kukoricából, a kínaiak rizsből. 

A menüket több ezer ételből állítják össze. Pelly elmondta, hogy nem is könnyű a választás. A joghurtot hozta fel példának. Abból van többféle gyümölcsös, natúr, szójából és kecsketejből készült, zsíros és zsírcsökkentett, lefölözött és görög is.

„Körülbelül tízféle lehetőség, és még csak a joghurtról beszélünk."

Rovatok