Index Vakbarát Hírportál

A címvédő Gyurta már az előfutamban kiesett 200 mellen

2016. augusztus 9., kedd 19:24 | aznap frissítve

A 200 mellen olimpiai címvédő - négy éve világcsúccsal nyerte az aranyát - Gyurta Dániel már az előfutamból sem ment tovább a riói olimpián, és kiesett, még ha csak nagyon kevésen is múlt a továbbjutása.

Gyurta a saját futamában gyengén kezdett, majd az ötödik hely környékén úszott, úgyhogy abban lehetett bízni, hogy az utolsó ötvenet majd megnyomja, hogy jobb időt ússzon. Ez nem sikerült: a hatodik helyen ért célba a futamán belül, 2:11.28-as idővel. Ezzel összesítésben akkor a hatodik helyen állt, viszont volt még hátra két előfutam.  

És az utolsó futamban öten is jobb időt úsztak nála, és ez azt jelentette, hogy a tizenhetedik helyre csúszott vissza, azaz éppen lemaradt a továbbjutásról.

A különbség is minimális volt, mert két századdal maradt el a 16.-ként továbbjutó Luca Pizzinitől.

Ezzel a fő számától búcsúzott, a 100 métertől pedig visszalépett, nem vállalta a szétúszást az elődöntőért, miután holtversenyben 16. lett. A vegyes váltó még hátra van. 

Gyurta még közvetlenül a futama után, amikor még nem tudta, hogy kiesett, azt mondta az M4-nek, hogy a táv második fele nem úgy sikerült, ahogy szerette volna. "Mindent megtettem, de ez az év nem sikerült jól, de hiszek benne, hogy a kemény munkának előbb-utóbb meglesz az eredménye" - mondta. 

Beszélt arról is, hogy volt már vele ilyen, és olyan is, hogy mindenki csak a nyomában volt, és most kell erőt meríteni Hosszú Katinka és Cseh László teljesítményéből. 

"2003 óta gyűrődöm a felnőttek között, ha valaki megkérdezné a mostani mezőny tagjaitól, hogy tegye fel a kezét, aki már 2004-ben, Athénben döntőt úszott, egyedül lennék. De ha csak azt kérdezik meg, hogy tegye fel, aki Pekingben és Londonban is, akkor is csak egy kéz lenne a magasban. Próbáltam mindig a legjobbamat adni, örömet szerezni a magyar szurkolóknak, nagyon sokszor sikerült - kérem, nézzék el nekem, hogy most nem. De ígérem, visszatérek, sőt, rögtön itt, a vegyesváltóban igyekszem mindent megtenni a csapatért" - idézte később, már a kiesés után a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala Gyurtát.

Gyurta 2004-ben óriási meglepetésre 15 évesen második lett, 2008-ban ötödik, 2012-ben pedig, ahogy már említettük, győzött. 

Elmondta azt is, hogy szerinte mi volt a baj: "Azt éreztem közben, hogy van egy sebességlimit, amit nem tudok áttörni. Mentem, de nem tudtam gyorsulni, maradtam ugyanazon a frekvencián, és ez nem elég. Ha most véletlenül továbbléptem volna, nagy csoda akkor sem történt volna velem, ezt is őszintén be kell ismernem."

A jövő évi budapesti világbajnokság nagy motivációt jelent neki a talpra állásban,hiszen ő az esemény reklámarca. Úgy gondolja, a sportembert egyébként is a talpra állás minősíti.

Ebben a számban indult Horváth Dávid is, azonban ő sem jutott tovább az előfutamokból. 

Nagyon nagy pihenő kell most Gyurtának 

A kiesés után Gyurta Dániel edzői stábjának tagja, Virth Balázs is értékelte a történteket. Az M4-nek azt nyilatkozta, hogy a felkészülés alapján nem számítottak erre, és Gyurta és az edzői stáb sem érti, hogy pontosan mi történt. Ráfeküdtek az edzéseken, hogy az utolsó ötven jól sikerüljön versenyhelyzetben is, edzészituációban ez jól sikerült, most nem. 

Wirth szerint vannak már bizonyos dolgok, melyek nem úgy mennek a 27 éves Gyurtának, mint régen, több regeneráció kell neki, és az edzéseken nagyobb fegyelemre és lelki erőre van szüksége. Kitért arra is, hogy nagyon hosszú éveket csinált úgy végig az úszó, hogy közben legfeljebb öt hetet pihent. 

Nagyon nagy pihenő kellene neki most

hogy a hazai világbajnokságra úgy álljon oda, hogy kipihent - mondta Virth. 

Az öt olimpiai bajnokot felkészítő Széchy Tamás azt mondta egyszer, hogy egy mellúszó 25 évesen van a legjobb korban, Gyurta tavaly erről azt nyilatkozta az Indexnek, hiszi, hogy 2016 lesz pályafutása csúcsa. 

Hosszú visszalépett 

A már kétszeres olimpiai bajnok Hosszú Katinka visszalépett a 200 méter pillangó előfutamából, hogy a 200 vegyes döntőjére koncentrálhasson, Szilágyi Liliána viszont rajthoz állt, és a negyedik legjobb idővel jutott az elődöntőbe.

Már az előfutamban búcsúzott Bohus Richárd és Kozma Dominik 100 gyorson. Később elszállt a 4x200 méter gyorsváltó is, mert az utolsó időt úszták. 

Rovatok