Index Vakbarát Hírportál

Hosszú egy lépésre a legeredményesebb magyar olimpikontól

2016. augusztus 10., szerda 14:16

A vívó Gerevich Aladár a legsikeresebb magyar olimpikon, hat olimpián hét aranyat, egy ezüstöt és két bronzot nyert, ezzel pontosan annyi érme van, mint a tornász Keleti Ágnesnek, aki 1952-ben és 1956-ban, tehát két olimpia alatt hozott össze ugyanennyit.

Csakhogy Keleti Melbourne-ben négy aranyat nyert, ezt a teljesítményt pedig egyetlen magyar sportoló sem tudta megismételni.

Eddig.

Egerszegi Krisztina 1992-ben, Barcelonában három aranyat nyert: 100 háton, 200 háton és 400 vegyesen. Ebből a triplából Hosszú Katinkának Rióban már megvan kettő, és mivel 200 vegyesen is nyert – olimpiai rekorddal –, beérte Egerszegit.

Ha a hét második felében következő 200 háton bravúrral nyerne, akkor utolérné Keleti Ágnest is négy arannyal egyetlen olimpián.

Nem lesz könnyű. Idén ugyan Eb-győztes lett Londonban ebben a számban, de 2015-ben, a kazanyi világbajnokságon csak bronzérmes volt. Az ausztrál Emily Seebohm és az amerikai Missy Franklin előzték meg, Seebohm bő egy másodperccel.

A 200 hát előfutamai csütörtökön jönnek majd, addig még váltóban is úszik Hosszú, de mint azt a harmadik olimpiai aranya után is elmondta, az eddigi sikereknek köszönhetően innentől teljesen felszabadultan úszik, így bármire képes lehet. Ráadásul nincs már a 200 hát után következő, amire figyelnie kellene, ez lesz az utolsó száma.

Az biztos, hogy a három arannyal már ott van a 27 legeredményesebb magyar olimpikon között.

A 200 vegyesen szerzett arannyal pedig megelőzte az egy olimpián két aranyat nyerőket. Így a 2004-ben kettőt behúzó Janics Natasát, az 1992-ben és 1988-ban is duplázó Darnyi Tamást, illetve még két úszót, az 1908-ban kétszer nyerő Halmay Zoltánt és a legendás Hajós Alfrédot, aki 1896-ban lett kétszeres olimpiai bajnok.

Keleti Ágnes ma 95 éves, Izraelben él, nagy dolog lenne, ha láthatná, hogy valaki beállítja épp 60 éves olimpiai rekordját.

Rovatok