Index Vakbarát Hírportál

Szilágyi Áron olyat csinált, amit a világon eddig csak négyen

2016. augusztus 11., csütörtök 06:59 | aznap frissítve

Na, végre lesz egy nyugodt éjszakám – gondoltam, amikor átnéztem kedden a szerdai programot. Szombat óta naponta néhány órát alszom, azokat is hajnali úszódöntőkkel megszakítva. Most viszont úgy éreztem, este 8 körül véget ér minden olyan esemény, ami magyar szempontból fontos, és kipihenve kelhetek hajnalban, hogy megírjam az eddigi legeredménytelenebb napunk összefoglalóját.

Ehhez képest most hajnali 2 óra 52 perc van, és arról írhatok, hogy

újabb aranynap ért véget Rióban.

És hogy a kardozó Szilágyi Áron mindenféle évtizedes rekordokat döntött meg nagyjából egy órával ezelőtt azzal, hogy olimpiai bajnok lett Rióban (másik egyéni kardozónk, Decsi Tamás, aki Szilágyi edzőjének a testvére, a 16 közé jutásért esett ki). 

Szilágyi Áron ugyanis, aki 2012-ben Londonban megnyerte az egyéni olimpiai versenyt, olyat csinált, amire rajta kívül csak négyen voltak képesek ebben a fegyvernemben: megvédte olimpiai bajnoki címét. Legutóbb 1988-ban egy francia kardozó lett olimpiai bajnok úgy, hogy négy évvel korábban is aranyat szerzett, előtte 1976-ban és 1980-ban a szovjet Viktor Krovopuszkov, rajtuk kívül pedig két magyar: Fuchs Jenő 1904-ben és 1908-ban, Kárpáti Rudolf 1956-ban és 1960-ban lett olimpiai bajnok.

A magyar kardozó – akinek címvédéséről itt olvashatnak bővebben – ezzel nemcsak ötödik lett egy illusztris társaságban, hanem megszakított egy elképesztő sorozatot: a zászlóvivők átkát. Hogy mi? Hogy ön nem tudja, mi a zászlóvivők átka?

Az, hogy a magyar olimpikonok jobban retteghetnek attól, hogy a nyitóünnepségen ők vigyék a zászlót, mint Gyárfás Tamás Shane Tusup mosolyától. Ugyanis évről évre, vagyis persze négy évről négy évre úgy alakult, hogy bárki bármennyire jó formában is volt, világbajnoki címmel, világrekorddal, erőtől duzzadva érkezett egy olimpiára, ha zászlóvivő lett belőle, biztos lehetett abban, hogy nem nyer aranyat. A kajakos Kőbán Rita vagy Kammerer Zoltán, a pólós Biros Péter vagy Szívós István, a vívó Szabó Bence vagy Kamuti Jenő – hatalmas sportemberek, akik a zászlót kézhez véve eltemethették aranyesélyeiket. Eddig csak 1948-ban történt olyan, hogy a magyar zászlóvivő – akkor a kalapácsvető Németh Imre volt az – megnyerte az olimpiát.

Ezek után 2016-ban Szilágyi Áron vihette a zászlónkat címvédőként a nyitóünnepségen. Dupla teher, ugye? Kardozók alig védenek meg címet olimpián, zászlóvivők ritkábban nyernek, mint magyar focicsapatok az európai kupákban – gondolhattuk, mi lesz itt. Hát az lett, hogy Szilágyi megtörte a zászlóvivők átkát, és 28 év után ismét címvédés volt kard egyéniben. Amivel egyébként, mellékesen, azt is elérte, hogy

a magyar vívósport 1972 óta nem látott sikert ért el olimpián.

Ugyanis, noha a vívás a legeredményesebb magyar olimpiai sport, legutóbb akkor, 44 éve fordult elő, hogy egynél több vívóaranyunk legyen. Akkor kettő lett (Fenyvesi Csaba párbajtőr egyéniben és a párbajtőrcsapat nyert), most is kettő van. Ráadásul most még hátravan a párbajtőr-csapatverseny, ahol szintén éremesélyes Magyarország, bár elég durva a sorsolása.

A többi szerdai versenyszámban viszont, ahol magyar induló volt, nem volt éremesély, és nem is borult a papírforma. A legjobb eredményt a női úszó 4x200-as gyorsváltó érte el: a Jakabos, Késely, Kapás, Hosszú összetételű csapat a 6., olimpiai pontszerző helyen zárt.

Hiába szurkoltunk nagyon a 40 éves, idén már hatodik (!) olimpiáján részt vevő Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes tőrözőnknek, Mohamed Aidának, hogy a 2004-es egyéni 4. helyét megjavítva érmet szerezzen, sajnos már a nyolcaddöntőben összekerült az orosz Inna Gyeriglazovával, aki nemcsak a magyar vívónak nem adott esélyt (15-6 lett a vége), hanem az egész mezőnyön átgázolva (az elődöntőt például 15-3-ra nyerte) olimpiai bajnok lett. Mohamed Aida végül a 14., míg a már a 16 közé jutásért elvérzett Knapek Edina a 19. helyen zárt. 

Mohamed Aidához hasonlóan a 16 között búcsúzott a szerdai nap egyetlen tatamira lépő magyar dzsúdósa, Tóth Krisztián is. A 90 kilós súlycsoportban induló magyar előbb legyőzte a kenyai Kiplangat Sangot, utána viszont kikapott attól az Ázsia-bajnok kínai Cseng Hszün-csaótól, aki az első körben egy háromszoros világbajnok görögöt ejtett ki, és aki végül bronzéremmel zárta a tornát.

A további szerdai magyar indulók közül Tátrai Miklós a 34. helyen végzett szabadpisztolyban. Az evezősök összes versenyszámát törölték a pocsékra fordult idő miatt, így férfi egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz futama is elmaradt. A már említett 4x200-as női gyorsváltót leszámítva a szerda az uszodában sem hozott nagy eredményeket: az előfutamokból egy magyar sem jutott tovább. Telegdy Ádám a 19., Földházi Dávid a 22. lett 200 méter háton, 200 női mellen Sebestyén Dalma a 19., Sztankovics Anna a  20. helyen végzett.

És ha már uszoda: lejátszották a férfi pólósok csoportkörének 3. fordulóját. Ha lehetett fogadni arra, mi lesz a sorrend az A csoportban (itt van a szerb és a magyar válogatott is) 3 forduló után, és valaki eltalálta, az valószínűleg most azon gondolkodhat, melyik kisebb közép-amerikai államot vásárolja fel tengerpartostul, vulkánostul, korrupcióstul.

Hogy mi történt? Az, hogy:

Így aztán 3 kör után a csoport élén 6 ponttal Brazília áll, második Görögország 4, harmadik és negyedik Ausztrália és Magyarország 3-3 ponttal – az ausztrálok gólkülönbsége +1, a miénk nulla –, és csak 5., vagyis jelenleg kieső helyen van Szerbia 2 ponttal (utolsó a 0 pontos Japán). Pénteken a 4. fordulóban mi Japánnal, a szerbek az ausztrálokkal, a görögök a brazilok játszanak, és az is lehet, hogy a nap végére eldől, a szerbek nem juthatnak tovább. (A másik csoportban nem borult eddig a papírforma, az olaszok vezetnek a horvátok előtt, Montenegró és a spanyolok állnak még továbbjutásra.)

De nem a szerb pólóválogatott az egyetlen, amely a csapatsportokban csúnyán ég eddig. Sőt, nekik még van esélyük továbbjutni, míg a futballtornán már biztos, hogy (ráadásul csoportutolsóként)

kiestek a svédek, a mexikóiak és az argentinok is

– nekik az utolsó fordulóban Hondurast kellett volna legyőzniük, de csak 1-1-et játszottak. De kiesett a világbajnok is – igaz, nem futballban, hanem rögbiben: Új-Zélandot a negyeddöntőben a Fidzsi-szigetek verte 12-7-re.

És hogy mi történt még szerdán? Címszavakban néhány további fontos, érdekes, különleges esemény az olimpia 5. napjáról:

Rovatok