Index Vakbarát Hírportál

A medencének (is) köszönhető a sok úszórekord

2016. augusztus 12., péntek 08:59 | aznap frissítve

Nemcsak a sportolóknak, hanem a szervezőknek is köszönhető, hogy sok nagyon jó úszóeredmény születik a riói olimpián. Mert bár a szervezőket elég sok bírálat érte a játékok előtt, és a létesítmények minőségével kapcsolatban elég komoly félelmek merültek fel, a „gyors” úszómedencékkel a Time cikke szerint mindenki nagyon elégedett.

Elsőre ez persze furcsának tűnhet, hiszen a víz az víz, nem? Hát, nem teljesen: medence és medence között is vannak különbségek, amelyek elég komoly hatással lehetnek arra, hogy milyen gyorsan lehet úszni az adott medencében. Röviden arról van szó, hogy minél „feszesebb”  marad a medence vize , minél kevésbé tudják felkorbácsolni a versenyzők, annál jobb időket lehet úszni benne.

A riói medence előnyei, hogy 

De a riói medence látszólag még így sem éri el a pekingi szintjét, legalábbis az időeredmények fényében.

2008-ban a 34 úszószámból 29-ben dőlt meg a rekord, 25 világ- és 65 olimpiai csúcs született a játékok alatt. Négy évvel később viszont már csak 19 számban mentek jobb időt, mint előtte valaha, kilenc világ- és 25 olimpiaia csúcs született. Rióban valamivel több rekorddöntésre lehet számítani, mint amennyi Londonban volt. Pekinget viszont már nem fogják behozni, részben azért sem, mert ott a mostaninál gyorsabb, ám azóta betiltott úszódresszeket használtak.

A szerda esti úszószámokkal együtt a férfiaknál négy világcsúcs és 13 olimpiai rekord, a nőknél hat világcsúcs és 19 olimpiai rekord dőlt meg eddig összességében, ebből az úszó nők négy világrekordot, kilenc olimpiai rekordot, a férfiak egy világrekordot és három olimpiai rekordot döntöttek meg.

David Marsh, az amerikai női úszócsapat edzője szerint egyébként lehetne jobb is a riói medence. Bár majdnem mindenben tökéletes, egy kicsit le kéne tekerni a vízforgató rendszert, és az sem segít, hogy a medence két végének fala lapos, mert így a kelleténél kicsit jobban visszaveri a hullámokat. 

Persze a Time szerint nem minden a medence, számít a hangulat, az, hogy milyen éles a verseny, és kismillió más dolog is. Például az edzésmunkában vagy akár a táplálkozás terén elért tudományos előrelépések, hogy a további tudományos vonatkozásokról ne is ejtsünk szót.

Rovatok