Index Vakbarát Hírportál

Ha nem úszhat a doppingos, ne ússzon a füves sem

2016. augusztus 12., péntek 12:25 | aznap frissítve

A riói olimpián minden eddiginél nagyobb szerephez jutott a doppingolás és annak következményei. Már elég csak a verseny előtti, az oroszokkal kapcsolatos hosszas procedúrára gondolni, amelynek végén az orosz sportolók nagy részét eltiltották, illetve a komplett paraválogatottat teljes egészében kizárták a tornáról. 

Persze nem csak az oroszok körül volt balhé, hiszen ott vannak a jamaicai atléták vagy a kenyai futók folyamatos lebukásai. Utóbbiaknál már a pofátlanság tetejét súrolta, amikor az egyik kenyai edző a versenyzője helyett ment el vizeletmintát adni. A rendkívüli mértékben megugró doppingügyek az olimpián részt vevőkre is nagy mértékben hatottak, sportolók elkezdtek ujjal mutogatni egymásra, hogy szerintük kinek és miért kellene bűnhődnie. 

A 400 méteres gyorsúszás aranyérmese Mack Horton doppingos csalónak nevezte az ezüstérmes kínai Szun Jangot, mire a kíniak egy emberként vágtak vissza egész Ausztráliának. De nem csak Horton szólt oda úszótársának, hanem a 100 méteres női mellúszásban világcsúccsal aranyérmes amerikai Lilly King is odapörkölt az ezüstérmes Julija Jefimovának, aki egyébként 200 méteren is ezüstérmes lett mellúszásban.

Az orosz kétszer is megbukott doppingteszteken az olimpiai előtt, legutóbb pont azzal ameldoniummal, ami miatt az ötszörös Grand Slam-győztes teniszező Marija Sharapova is első fokon két éves eltiltást kapott. 

Az Európa- és négyszeres világbajnok Jefimova – és a teljes orosz úszó válogatott – végül a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) zöld utat kapott, és elindulhatott az olimpián. A döntést azzal magyarázták, hogy Jefimova állítólag tudtán kívül szedte a tiltott anyagot, és nem volt tisztában azzal, hogy a szer tiltólistás.

A történethez az is hozzátartozik, hogy a meldonium csak január 1-je óta számít tiltottnak, és sok sportoló, aki korábban szedte, nem tudta, hogy módosult a szabály. Így lehet, hogy azóta több mint százan buktak meg az eredetileg szív- és érrendszeri problémákra kifejlesztett szertől.

Lilly King ugyanakkor úgy gondolja, hogy aki valaha doppingszerhez nyúlt, annak nincs helye olyan nívós nemzetközi versenyen, mint az olimpia, így Jefimova indulását is erősen bírálta. Az amerikai szerint az orosznak semmi keresnivalója az olimpián, de King következetesen továbbment a témában és, amikor arról kérdezték, hogy az amerikai sprinter és korábban dopping miatt négy évre eltiltott Justin Gatlin jogosan van-e az olimpián, King azt válaszolta, hogy mivel ő is doppingolt, neki se lenne keresnivalója a csapatban .

Gatlin annyit reagált, hogy leszolgálta a büntetését, és maga mögött hagyta a múltat, Jefimova viszont felvette a kesztyűt és odaszólt Kingnek, hogy nyugodjon meg, már véget ért a hidegháború.

A sportolók közt azonban – a dopping miatti ellentétek kiéleződése miatt – háború lehet, hogy még csak most kezdődik a háború. 

„Természetesen nem vagyok a dopping mellett, és soha nem is használtam szándékosan. Ugyanakkor tudom, hogy sok esetben a sportolók úgy használják, hogy nem is tudnak róla, vagy csak szimplán buták, naivak. De mindig kell, hogy legyen egy második esély. Amikor vezetsz és összetöröd a kocsidat vagy áthágsz egy szabályt, akkor megbírságolnak, de nem veszik el azonnal a jogosítványodat egy egész életre vagy zárnak rögtön börtönbe” – mondta Jefimova, utalva arra, hogy neki is jár még egy esély, és még gyorsan visszaszólt az amerikaiaknak is. 

Természetesen ilyenkor, a cikk írásának pillanatában már 22-szeres olimpiai aranyérmes Michael Phelps is szóba kerül. Az amerikai úszót minden sikere után megtalálják, és minden megnyert aranyérme után doppingot kiáltanak. Pedig Phelps még egyetlen egyszer sem bukott meg teljesítmény növelő szerekkel.

Bukott viszont más kevésbé legális dolgokkal, amire Jefimova emlékezett és fel is tette, a kérdést:

Mit mondana Lilly King Michael Phelpsről?

Phelps 2009-ben kapott három hónapos eltiltást, miután egy bong és némi marihuána társaságában mosolygott egy fotón. Ő volt az egyik áldozata egyébként a News of the World nevű, azóta megszüntetett magazinnak, amely abból csinált világszenzációkat, hogy feltörte a hírességek telefonjait, és adatokat lopott onnan.

2014-ben még jobban túltolta a bulit, és ittasan ült kocsiba, a megengedett 45 mérföldes sebesség helyett 84-gyel hajtott, és még egy stop-táblát se vett észre. Phelps elismerte, hogy vannak problémái az alkohollal, hiszen ez nem is az első eset volt, amikor ittas vezetésen kapták. A büntetése itt sem maradt el és hat hónapos eltiltást kapott.

Mind a fű, mind az alkohol társadalmi helyességébe bele lehetne kötni, de az egyikről se mondható el, hogy teljesítmény-növelő hatással bírna, ezért Phelps sikere nyilván nem a felesekben és néhány füves-slukkban rejlik. Főleg úgy nem, hogy egy 2013-as módosítás szerint a WADA már egy kategóriába sorolja a marihuánát az alkohollal, és kis mennyiségben jelen lehet az olimpikonok szervezetében. 

A WADA döntése nem annyira meglepő, hiszen az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) már 2011-ben levette a marihuánát a tiltólistáról. A Phoenix Suns korábbi játékosa Richard Duma szerint, ha a fű tiltott lenne, és meg lehetne vele bukni, már nem lenne NBA, mivel a játékosok nagy százaléka használja. Az észak-amerikai amerikai-futball-liga (NFL) szintén barátkozna a fűvel

A háború tehát még csak most kezdődött, és minél több sportoló fog megbukni, annál inkább ott lesz a szálka a versenyzők szemében. Gyanakvóan fognak nézni minden egyes sikerre, amelyet a másik ország sportolója ért el. A gratulációkból vádaskodás lesz. Persze lesznek olyan esetek, amikor igazuk lesz, de akkor se tenne jót a sportnak, ha a hidegháborúhoz hasonlóan ez is egy hosszú évekig elhúzódó és sehova nem tartó folyamattá duzzadna, amelyben a versenyzők egymásra mutogatása beárnyékolja a remek teljesítményeket.

A legtisztább az lenne, ha a dopping teljesen eltűnne a sportból, de az elmúlt hónapok tendenciája alapján jobb, ha hozzászokunk, hogy nem hogy eltűnni nem fog, de lassan már sok esetben a felkészülés szerves részét fogja képezni. Ennek pedig hangot fognak adni a tiszta sportolók. Teljes joggal.

(Borítókép: Yulia Efimova orosz úszó. Vaughn Ridley / Getty Images)

Rovatok