Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar érmet hozott az olimpiai szuperhajnal

2016. augusztus 13., szombat 06:53

Hét éremmel, köztük három arannyal értek véget a magyaroknak az úszószámok Rióban – első helyet épp annyit szereztünk, mint a 2000-es évek eddigi négy olimpiáján. Az utolsó napon se Hosszú, se Cseh nem tudott győzni, de mindketten emlékezetes ezüsttel gazdagodtak. Bronzérmes lett az úszó Kapás Boglárka és a súlylökő Márton Anita, aki 48 év után szerzett a női atlétikának dobogós helyezést. Nyertek a magyar és a szerb pólósok, kiütötték az utolsó magyar bunyóst, érem nélkül zártak a dzsúdósok.

Úgy vártuk ezt a hajnalt, mint Rihanna a Sziget-koncert végét. Esély volt arra, hogy a magyar olimpiák történetének egyik legsikeresebb napja legyen ez, négy magyar sportoló is érmet, közülük többen aranyat nyerjenek. És ha az arany végül nem is jött össze – így ebben az értelemben sporttörténelmet sem írtak sportolóink –, négy dobogós hely igen, ráadásul az olimpiai szuperhajnal messze nem csak az eredmények miatt maradhat mindörökre emlékezetes.

Hanem például azért, mert a súlylökő Márton Anita nem is akármilyen sorozattal jött fel a dobogóra. Európa-bajnokunk csak a 11. helyen jutott a 12-es döntőbe. Itt aztán a harmadik körben 19,39-et dobott, amivel csak rosszabb második eredménye miatt szorult a szintén 19,39-es legjobbat elérő kínai Li-Csiao Gong mögé. A negyedik próbálkozására aztán 19,38-at ért el, ezzel már övé volt a második legjobb eredmény, és így a 3. hely (a kínainak később nem is volt több érvényes kísérlete).

Márton utolsó, hatodik lökése 19,87 méter volt, ami új országos csúcsot jelentett – továbbá centire annyit, mint az akkor ezüstérmes amerikai Carter eredménye. Carter azonban az utolsó körben 20,63-ra javított, amivel aranyérmes lett, Márton pedig legjobb európaiként a dobogó 3. helyét szerezte meg, amivel 48 év után lett ismét érmes atlétanőnk olimpián.

Ha a súlylökőnknek végül nem is számított az eredményében a holtverseny, Cseh Lászlónak igen. A 100 méteres pillangó elképesztő finissel zárt: Michael Phelps, Cseh és a dél-afrikai Chad Le Clos egyaránt 51.14-es idővel hármas holtversenyben csapott a célba. Így az olimpiai csúccsal győztes Schooling mögött hárman vehették át az ezüstérmeket. Ahogyan ezüstérmet szerzett eddigi három aranya után Hosszú Katinka is a 200 hát döntőjében: az utolsó néhány méteren hajrázta le, és végül 6 századmásodperccel verte az amerikai Dirado. Hosszú így 3 arannyal és 1 ezüsttel zárta Riót, amivel a 13. legeredményesebb magyar olimpikon lett. Kapás Boglárka pedig egy bronzérmet úszott 800 méter gyorson.

Az úszóink így 3 arany-, 2 ezüst- és 2 bronzéremmel zárták az olimpiát. Ilyen eredményesen magyar úszók 1992 óta nem szerepeltek, sőt: az elmúlt négy olimpián (vagyis ebben az évezredben) összesen szereztek annyi aranyat, mint most (négy éve kettőt, 2000-ben egyet, a köztük rendezett kettőn egyet se). Az összesen megszerzett 7 úszóérem majdnem annyi, mint az elmúlt három olimpia összesített eredménye: London, Peking és Athén együtt 2 aranyat, 4 ezüstöt és 2 bronzot hozott.

Az viszont biztos, hogy bár az úszóversenyekből még van hátra néhány szombati (magyar idő szerint vasárnap hajnali) döntő, a magyaroknak véget értek az úszó számok. Az utolsó napon ugyanis egyetlen előfutamból sem sikerült döntőbe jutni: 50 gyorson a 18 éves Molnár Flóra 25. lett. 1500 gyorson mindkét magyar csúnyán elmaradt saját legjobb idejétől: Gyurta Gergely 15:06.24 perces idővel lett 19. (ezen a távon 14:54.55 perc a legjobb ideje, amivel 8. helyen ott lehetett volna a döntőben), míg Rasovszky Kristóf 15:11.34-es egyéni legjobbjától csaknem 20 másodperccel elmaradva, 15:29.36 perccel a 35. helyet szerezte meg. A férfi 4x100-as vegyesváltó viszont épp csak lemaradt a döntőről: a Balog Gábor, Gyurta Dániel, Pulai Bence, Bohus Richárd összeállítású csapat 22 századdal végzett a nyolcadik helyen döntőbe került németek mögött .

Egy ilyen napon általában említést se érdemelne, ha a magyar vízilabdázók meccset nyernek a csoportjuk leggyengébbje ellen. Hogy most mégis, annak két oka van. Az egyik az, hogy Benedek Tibor csapata három döntetlen után aratta első győzelmét, a másik, hogy ez volt a torna messze legnagyobb különbségű és legtöbb lőtt gólt hozó meccse: 17-7-re vertük Japánt (eddig a brazilok 16-8-as Japán-verése volt a csúcs). A magyar válogatott már az első két negyedben eldöntötte a dolgot, a nagyszünetben 11-3 volt az állás.

A negyedik fordulóban egyébként a magyarok csoportjában, az A-ban kikapott, méghozzá nagyon simán, a házigazda, az előző meccsén szerbeket verő, és eddig százszázalékos brazil csapat. A görögök a 9-4-es győzelemmel 6 pontosak, és előzték az élen a Ratko Rudics vezette, részben délszlávokból álló, szintén 6 pontos brazil csapatot. A csoport így áll az utolsó forduló előtt:

   Gy D V LG KG P
1.Görögország 2 2 0 34 28 6
2.Brazília 3 0 1 34 29 6
3.Magyarország 1 3 0 47 37 5
4.Szerbia 1 2 1 37 36 4
5.Ausztrália 1 1 2 32 33 3
6.Japán 0 0 4 28 49 0

A mieink magyar idő szerint hétfő hajnali 1 óra 50-től a brazilokkal játsszák az utolsó csoportmeccset. Győzelem esetén a csoportelsőség is összejöhet, verséggel még akár az 5. helyre is csúszhatunk, ez utóbbira persze nagyon csekély az esély. Azt viszont, hogy ha továbbjutunk, ki lesz az ellenfél a negyeddöntőben, nehezebb megjósolni, mint hogy legközelebb milyen közpénzközeli találmánya lesz Rogán Antalnak. A B csoportban ugyanis 4 forduló után az olaszok, a horvátok és a spanyolok is 6-6 pontosak, mögöttük Montenegró 4 ponttal áll, és az utolsó körben montenegrói-spanyol meccs lesz.

De térjünk vissza arra, ami pénteken történt. Véget ért az olimpia dzsúdóban és ökölvívásban – utóbbiban legalábbis a magyarok számára. Rióba mindössze két magyar bunyós utazhatott (Bacskai és Harcsa), Bacskai már az első körben kiesett, péntek este pedig Harcsa Zoltán is búcsúzott: a kubai világbajnok, Arslen Lopez már az első harmadban akkorát vitt be neki, hogy Harcsa egész arcát katasztrófasújtott területté lehetett volna minősíteni. A magyar bokszoló felállt ugyan az ütés után, ami így is szép teljesítmény tőle, mert egy átlagember még ma reggel is a fülén kizúgott fogsorát keresné az ökölvívó csarnok tetőszerkezetében, de technikai KO-val így is leléptették – a pillanatnyi kihagyás, ami a kiütéséhez vezetett, azért volt bosszantó, mert addig teljesen egyenrangú partnere volt a kubainak.

A dzsúdósok kevésé gyászos mérleggel, de a négy évvel ezelőttinél rosszabb eredménnyel térnek haza az olimpiáról. Londonban Ungvári Miklós ezüst-, Csernoviczki Éva bronzérmes volt, most Rióban Ungvári 5. helye volt a legjobb, Csernoviczki, Karakas Hedvig és Joó Abigél 7. helyen zárt, a többiek a nyolcba se kerültek be (persze azt is mondhatjuk, hogy a londoni szereplés volt kiugróan jó, hiszen érmet azelőtt utoljára 1992-ben szereztek, és a London előtti három olimpián minden magyar dzsúdós helyezetlenül zárt).

Igaz, a Rióban utolsó napon tatamira lépő Bor Barnának ez egészen különös meccsen nem jött össze. Miután az első meccsét húsz másodperces leszorítás után ipponnal megnyerte, a kubai Alex García Mendoza elleni nyolcaddöntőben 0-0 állásnál néhány másodperccel a vége előtt kapott egy intést, vagyis bírói döntéssel veszített.

A sportlövő Sidi Péter 10., míg Szabián Norbert 42. lett a kisöbű szabadpuska fekvő számban, így egyikük sem jutott döntőbe. Az egypárevezősben versenyző Pétervári-Molnár Bendegúz megnyerte pénteki futamát az alsó ágon, így szombaton a 13-18. helyért rendezendő C döntőben fejezi be szereplését.

A pénteken vízre szálló vitorlázók közül a mindössze 18 éves Érdi Mária Laser Radialban előbb 11., majd 18. lett, ezzel nyolc futam után összetettben a 16. helyen áll, a szintén Laserben versenyező Vadnai Benjamin a pénteki 30. és 39. helye után 32. helyezett. A szörfös Cholnoky Sára 23., míg Gádorfalvi Áron 25. helyen zárta a pénteket.

És még néhány érdekes hír az olimpia 7. napjáról.

Rovatok