Index Vakbarát Hírportál

Hekkerek nyomozták ki, hol bujkál az orosz doppingbotrányt kirobbantó Sztyepanova

2016. augusztus 13., szombat 21:36

A WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szombati közlése szerint feltörték Julija Sztyepanova, az orosz doppingbotrányt férjével kirobbantó atléta fiókját a szervezetnél, így az elkövetők a holléti rendszerben szereplő adatokhoz is hozzájutottak.

Sztyaponováról eddig csak annyit lehetett tudni, hogy valahol Észak-Amerikában tartózkodik a doppingbotrány kirobbantása óta, aminek következtében a teljes orosz atlétikacsapatot eltiltották a riói olimpiáról – az egyedüliként, függetlenül induló Darija Klisinát is elmeszelték szombaton.

A futót 2013 februárjában kétéves eltiltással sújtották, mivel a doppingellenőrzésnél a biológiai útlevelében rögzítettektől eltérő adatokat kaptak. Eredményeit 2011 márciusáig visszamenőleg törölték, így a 2011-es fedettpályás Eb-n szerzett második helyét is.

Férje, Vitalij Sztyepanov az Orosz Antidopping Csoport munkatársa volt és 2014-ben nyilatkozott a német ARD közszolgálati tévéstábnak az Oroszországban, valamint az orosz atlétikában zajló szisztematikus doppingolásról. Ezt követően Sztyepanovék kisfiukkal 2014 decemberében Németországba költöztek, majd tavaly novemberben Kanadában kértek menekültstátust, írja az MTI.

Rovatok