Index Vakbarát Hírportál

Megoldódott az olimpia legnagyobb rejtélye

2016. augusztus 14., vasárnap 07:43 | aznap frissítve

Miért piros a majom feneke? – na jó, ezt még mindig nem tudjuk, de szombatra legalább az olimpia legnagyobb rejtélyét megoldva az kiderült, miért zöld a víz a műugrók medencéjében. Sőt, hogy pontosítsuk: zöld és büdös. És nem, nem egy félresikerült Greenpeace-akció miatt, nem is azért, mert Rogán Antalnál is nagyobb tudósok kísérleteznének itt valami olyan zöld cuccal, amitől a Fradi egyszer végre nem ég le a nemzetközi kupákban.

Hanem egyszerűen azért, mert valahogy belezúdult 80 liter hidrogén-peroxid, ami semlegesítette a vízben lévő klórt. Ha valakinek nem ismerős: a hidrogén-peroxid egy, a Hyperol tablettában is meglévő vegyület, amit fodrászok is használnak, meg szennyvizek ártalmatlanítására is használnak – bár mondjuk itt éppen szennyvizet sikerült vele gyártani –, illetve használják medencék fertőtlenítésére is, csak nem épp a klórral együtt. Vagyis ha igen, akkor látjuk, mi lesz. Ezután már csak az olimpia második legnagyobb kérdésére kell választ kapni: ki és miért löttyintett bele a medencébe annyi hidrogén-peroxidot, amennyiből egy nyolcvanas évekbeli fiúzenekar vagy Kelemen Anna pályafutása végéig szőkíthette volna a haját?

Két további nagyon komoly rejtélyre viszont sikerült választ kapni. Először is: hogy akkor pisilt-e vagy nem pisilt a magát a tanítványának kiadó, és emiatt hazaküldött kenyai edző? Nos, a válasz röviden: nem a doppingról szólt a dolog, hanem az éhségről – az edzőnek nem volt pénze enni, az olimpikonoknak meg ingyen jár a kaja. És hogy hogy lett ebből doppingügy? Hát úgy, hogy a sportolót pont akkor akarták elvinni vizsgálatra, amikor edzője az ő azonosító kártyájával falatozott.

És választ kaptunk egy inkább csak minket, magyarokat izgató kérdésre is: miért nem mosolygott Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök, amikor Hosszú olimpiai bajnok lett? Hát azért, amit sejtettünk: mert nem szereti őt. Az ennél szofisztikáltabb választ itt olvashatják.

És ha már a medencéknél tartunk: szombaton véget értek a riói olimpia úszóversenyei, legalábbis a medencében rendezettek (a nyílt vízi 10 kilométeres úszást hétfőn és kedden rendezik). Michael Phelps pályafutása minden bizonnyal utolsó olimpiai versenyén is gyűjtött még egy aranyat, most a férfi 4x100-as vegyesváltó tagjaként nyert az utolsó úszódöntőben. Neki ez a 23., míg az Egyesült Államoknak az 1001. olimpiai aranyérme volt, a versenyen egy szám egyéni világcsúcsa is megdőlt.

Ahogy megdőlt az emberi hülyeségé is. Vagy oké, lehet, hogy nem dőlt meg, de biztosan nagyon közel került a csúcsdöntéshez a buszsofőr, aki három úszót azok tiltakozása ellenére az atlétikai stadionhoz vitt még előző nap. A konok sofőr miatt módosítani is kellett végül az 50 méteres női gyors elődöntőinek programját.

De akkor lássuk a mieinket. Egy aranyérmes hír szombatra is jutott, igaz, ez nem új olimpiai győzelemről szólt, hanem arról, hogy hazaérkezett Rióból az első olimpiai bajnok: a Szilágyi Áront is szállító gép szombat éjszaka szállt le Ferihegyen.

Egy hetedik, egy nyolcadik

A nap legjobb magyar eredményét Kővágó Zoltán érte el, aki hetedik lett diszkoszvetésben. A 37 éves magyar dobóatléta már az első kísérletre megdobta azt a 64,5 métert, amivel kis ideig második helyen is állt, és amivel végül zárta a versenyt. A hétpróbázó Zsivoczky-Farkas Györgyi a nyolcadik, Krizsán Xénia a 16. helyen végzett a riói olimpián.

Női pólóban véget ért a csoportkör. A mieink tét nélküli meccsen 11-6-ra kikaptak a címvédő és világbajnok amerikai csapattól, így csoportharmadikok lett, és az olimpiai bronzérmes ausztrálokkal játszanak majd a negyeddöntőben.

Második csoportmérkőzésén is vereséget szenvedett a tollaslabdázó Sárosi Laura, így befejezte szereplését a riói olimpián, ahová 20 év után jutott ki ismét magyar tollaslabdázó.

Szombati ellenfele a világranglistán 20. kanadai Michelle Li volt, aki két játszmában 21-11, 21-8-ra verte.

A finn dingis Berecz Zsombor nyolc futam után a nyolcadik helyen áll a riói olimpián. Az Európa-bajnoki ezüstérmes magyar vitorlázó szombaton a 12. és a 18. helyen ért célba, így lecsúszott a dobogóról, de továbbra is van esélye, hogy tíz futam után az első tízben legyen, vagyis részt vehessen a döntőnek számító dupla szorzós futamban. A 18 éves Érdi Mária Laserben egy 9. és 20. hellyel zárt, így összesítésben a 14. helyen végzett. Szintén Laserben Vadnai Benjámin a 33. helyen fejezte be a játékokat.

Az egypárevezősben versenyző Pétervári-Molnár Bendegúz második lett a szám szombati C döntőjében, így összesítésben a 14. helyen végzett a riói olimpián.

Ki hidzsábban, ki cipő nélkül

És akkor jöjjön néhány nem magyar vonatkozású sporthír a végére az olimpia nyolcadik napjáról.

Nagy bukás volt a női kierin kerékpáros verseny első fordulójában szombaton. A történet pozitív hőse a holland Laurine van Riessen, aki ellen egy francia versenyző a hármas bukást kiváltó támadást indította: ő ugyanis a pálya korlátjára menekülve úszta meg az esést. Ha ide kattint, még videót is talál az esetről.

Újabb ország szerezte meg Rióban történelme első aranyát. Tenisz női egyesben Monica Puig nyerte a döntőt, amivel Puerto Rico történetének első olimpiai aranyérmese lett (a cseh Petra Kvitova, aki az első körben Babos Tímeát verte ki, bronzéremmel zárt).

Az első szaúd-arábiai női sprinter is rajthoz állt: a 22 éves szaúd-arábiai Kariman Abduljadayel hidzsábban, vagyis a fejét és haját letakaró fátyolszerű kendőben és az egész testét eltakaró ruhában futott 100 síkon, és nem jutott tovább.

Az etióp Diro Etenesh egy cipővel a lábán ért be a célba a nők 3000 méteres akadályfutásának előfutamában a riói olimpia szombati versenynapján. A jobb lábáról egyik riválisa egy esésnél véletlenül lerúgta a cipőt. A figyelemreméltó teljesítmény végül túl sokat nem ért, csak hetedik lett futamában, és nem jutott be az elődöntőbe.

A jamaicai Elaine Thompson nyerte a női 100 méteres síkfutást a riói olimpián, míg a férfi 10 ezer méteren a brit Mo Farah azután tudott jó hajrával győzni, hogy futás közben egyszer el is esett – ezt csinálja utána saját távján Usain Bolt!

A brit Justin Rose után a dél-afrikai Jaco van Zyl is ütött egy hole-in-one-t, vagyis egyetlen ütéssel eljuttatta a labdát a kiinduló pontról a lyukba – ez azt jelenti, hogy 158 méterről talált be.

A férfiak futballtornáján kialakult az elődöntő mezőnye: Brazília Honduras-szal, míg Németország Nigériával játszik a döntőbe jutásért.

Az orosz atléták közül utolsóként a távolugró Darja Klisinát is kizárták a Rio de Janeiró-i olimpiáról, értesült a Reuters. A doppingbotrányhoz kapcsolódó hír, hogy hekkerek nyomozták ki, hol bujkál az orosz doppingbotrányt kirobbantó sportolónő: a WADA, vagyis a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szombati közlése szerint feltörték Julija Sztyepanova, az orosz doppingbotrányt férjével kirobbantó atléta fiókját a szervezetnél, és ott a holléti adatait is vizsgálták.

Perceken belül két világrekordot is láthatott szombaton a riói olimpia pályakerékpáros versenyeinek közönsége: előbb az amerikai, majd rögtön utána a brit négyes is megdöntötte minden idők legjobb eredményét a női csapat üldözőversenyben, az új csúcsot így a 4:12.152 perces idő jelent.

És egy tragikus hír a végére: meghalt a francia teniszcsapat fizioterapeutája az olimpiai faluban, Patrick Bordier halálát vélhetően szívleállás okozta.

Mentés

Mentés

Rovatok