Index Vakbarát Hírportál

Bolt Magyarországon döbbent rá, nem lehet nagyobb Marley-nál

2016. augusztus 15., hétfő 08:15

Érdekes interjút készített Usain Bolttal a brit politikai élet korábbi meghatározó alakja, Alastair Campbell, aki korábban a Daily Mirror és a Today főszerkesztői posztjáról került Tony Blair mellé kommunikációs megmondó emberként.

A korábbi spin doktor, aki Anglia egyik legbefolyásosabb hatalombrókere volt, mára kivonult a nagypolitikából, érdekes beszélgetései a brit GQ magazinban és annak online változatában olvashatóak.

Az olimpia előtt megjelent Bolt-interjúban szó esik arról, hogy a sprintfutás királya - a 100 és a 200 méteres síkfutás világrekordere - kifejezetten utálja, ha szelfit készítenek vele és szívesebben ad rajongóinak autogramot.

Minden évben megsérül, amitől nem fél, mert megtanult már együtt élni ennek a kockázatával, és csak abban reménykedik, hogy ez nem pont a szezon legfontosabb versenye előtt történik. Imád versenyezni, és egyáltalán nem zavarja, ha nagy az elvárás és a nyomás, hiszen nem másoknak akar megfelelni, hanem saját magáért, illetve a győzelemért fut.

Elismerte, nem városi legenda, hanem 2010-ben tényleg átköpött Justin Gatlin a pályájára, igaz ezt nem veszi komolyan, mert része a versenyzői pszichológiai hadviselésnek.

A hatszoros olimpiai bajnok Bolt maximálisan megbízik edzőjében, akitől azt is elviseli, ha azt mondja róla, hogy amatőr módon fut, ahogy ezt megtette a londoni olimpián. Korábban sokat kritizált étrendjén jelentősen javított, és versenyszezonban lemond az alkoholról és a bulizásról is, de utál korán lefeküdni, annak ellenére, hogy tudja, szervezetének sokat kell pihennie.

Bár politikai ambíciói nincsenek, és a jamaicai belpolitikával kapcsolatban sem akart állást foglalni, nehogy megbántsa szurkolóinak egy részét, pályafutása befejezése után szívesen részt vesz majd sportága népszerűsítésében, amire Sebastian Coe-tól, az IAAF elnökétől már kapott is felkérést.

Az írásból kiderült az is, hogy a 11-szeres világbajnok Bolt szereti az ökölvívást, de Mayweather meccseit unalmasak szerinte, kedvenc focistája pedig nem Messi, hanem Ronaldo. Hatalmas Manchester United-szurkoló, és a versenyszezon elején heti kétszer focizni szokott, amiben meglepően ügyesnek tartja magát.

Bár sprintertársáról és edzőpartneréről, a szintén jamaicai Yohan Blake-ről elismerően szólt, egyelőre senkit sem talál a fiatal sprinterekből alkalmasnak arra, hogy átvegye tőle azt a globális sprintkirály szerepet, amit lassan egy évtizede betölt a sportágban.

Az interjú végén több személyes kérdésre válaszolt, így többek közt arra is, hogy már csak öt gépkocsiból áll a gyűjteménye. Barátaival szeret utazgatni és pillanatnyilag esze ágában sincs megnősülni. A beszélgetés utolsó kérdésének érdekes a magyar vonzata.

Miután Campbell megkérdezte tőle, hogy vajon ő vagy Bob Marley a valaha élt legnagyobb jamaicai sztár, Bolt egyértelműen Marley mellett teszi le a voksát.

Még az is megtiszteltetés számomra, ha egyáltalán együtt említenek a nevével.

„Emlékszem 14 évesen Magyarországon versenyeztem. A verseny után elmentünk egy koncertre, ahol Bob Marley számokat játszottak. Azt mondtam magamnak, ez elképesztő. Persze, hogy Marley az első számú jamaicai sztár.”

Az írás szerzője Váczi János sportközgazdász.
Az interjú teljes terjedelmében, eredeti nyelven, itt olvasható.

Rovatok