Index Vakbarát Hírportál

Korszakos világrekorddal nyerték a férfi 400 métert

2016. augusztus 15., hétfő 03:35

A dél-afrikai Wayde Van Niekerk 43,03 másodperccel, új világcsúccsal nyerte a férfi négyszáz méteres síkfutást a riói olimpián. Tizenhét éves rekord dőlt meg, Michael Johnson 1999-ben a sevillai világbajnokságon 43,18-cal nyert.

Van Niekerk a tavaly vb egyik szenzációja volt, akkor is óriási versenyben nyert. A dél-afrikai sprinter annyira kifutotta magát, hogy kórházba került. Már azt a futást is minden idők legnagyobb négyszázas futásánnak tartották, de a riói döntőn még ezen is túltett.

A dél-afrikai sprinter, elég nehéz helyzetből indult, a legszélső, nyolcas pályát kapta. Innen gyakorlatilag lehetetlen nyerni, olimpiát és világbajnokságot eddig nem is sikerült senkinek, mert a futó nem lát maga előtt senkit, nem tudja mihez igazítani a sebességét, csak a tökéletes irambeosztásában bízhat az utolsó százig, amikor már kiegyelítődnek a pályaelőnyök.

A rajt után a 2013-as világbajnok Kirani James húzta meg legjobban az első kanyart, de nagyon ment a címvédő LaShawn Merritt is. Van Niekerk ekkor még hátrébb volt, de az utolsó százra ő fordult legelőször. Nyolcvannál úgy tűnt, hogy elmerevedik, mellé is ért James és Merritt, de Van Niekerknek még volt egy sebessége, szint állva hagyta két riválisát, óriási világcsúccsal, 43,03-mal nyert. James 43,76-tal második, Merrit 43,85-tel harmadik, de kis híján még a negyedik Machel Cedenio is 44 másodpercen belül került, csak egy századdal csúszott ki. Az időeredmények alapján nem volt még ennél erősebb döntő.

Van Niekerk az atlétikai óriási sztárja lehet, mindhárom sprittávon elképesztő eredményeket tud. Százon, kétszázon és négyszázon is átlépte már az álomhatárnak tartott időket: a 10, a 20 és 44 másodpercet. Idén újított, hogy még gyorsabb legyen, Usain Bolttal és edzőjével is együtt készült.

Rovatok