Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobb birkózóbírója szerint elvezették Lőrincz Viktor bronzmeccsét

2016. augusztus 16., kedd 22:11

A 2014-ben a világ legjobb birkózóbírójának megválasztott Péteri László szerint nem véletlen hibák sújtották Lőrincz Viktort a kötöttfogásúak 85 kilogrammos súlycsoportjának hétfői bronzmérkőzésén a Rio de Janeiró-i olimpián. 

Egyértelmű, hogy nem lehet véletlen bírói hibáknak tekinteni a történteket. Ennyit nem lehet tévedni.

- mondta a Kossuth Rádióban Péteri, aki úgy fogalmazott: amit a bírók csináltak, az

szándékos elvezetése volt a mérkőzésnek

Lőrincz Viktor 3-2-re vezetett a német Denis Kudla ellen, amikor fél perccel a meccs vége előtt a bíró megintette a magyart, 3-3-ra alakítva az állást, s mivel így az ellenfél szerezte az utolsó pontot, ő nyerte a helyosztót, Lőrincz pedig ötödik lett. Péteri szerint azonban ez az ítélet nem követte a szabályokat:

A szabály azt írja elő, hogy mindkét versenyzőnek esélyt kell adni, hogy a meccsen belül parterhelyzetben pontokat szerezzen. Amikor már megvan a kellő pont, a bírónak nem szabad belenyúlnia a meccsbe. Nem értettem, miért Viktort noszogatta folyton, hogy szabályosan birkózzon, hiszen ment előre.

Péteri László szerint a háttérben sportpolitikai megfontolások álltak, jelesül az, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) bíróbizottságának német elnöke nagyon szeretett volna már egy német érmet. Azt viszont nem érti, hogy a szlovén szőnyegelnök miért asszisztált az esethez.

A magyar bíró arról is beszélt, hogy szinte biztosan nem lesz következményük a történteknek, a szőnyegen megszületett végeredményt ugyanis nem fogják megváltoztatni.

A nemzetközi szövetség vezetősége esetleg megvizsgálja a mérkőzést, ez alapján pedig szankcionálhatja a bírók tevékenységét, de ezáltal nem kerül érem Viktor nyakába.

Lőrincz Viktor bátyja, Tamás a 66 kilósok között kedden a nyolcaddöntőben búcsúzott, miután kikapott a dél-koreai Rju Han Szutól. Péteri szerint

a tajvani bíró kellőképpen támogatta ítéleteivel a dél-koreai versenyzőt, ez pedig érezhetően megzavarta Tamást

Péteri László azt is elmondta, két évvel ezelőtti kitüntetése ellenére miért nem tevékenykedhet a Rio de Janeiró-i olimpián. Ő arra vezeti vissza mellőzését, hogy a tavalyi teheráni világkupán leléptetett egy orosz világbajnokot, és ezt az UWW alelnöke ezt "nem fogadta örvendezve". Péteri szerint "ott kellene lennie Rióban", és úgy vélekedett, ha ott lenne az olimpián, talán elkerülhető lett volna, ami Lőrincz Viktorral történt.

A magyar birkózósportnak nincs olyan sportdiplomáciája, amilyen korábban volt. Azok az országok, akik ezen a területen úgy állnak, mint mi, ki vannak téve ilyen helyzeteknek. Amint ismét bekerülünk a nemzetközi szövetség elnökségébe, újra olyan erőteljesek leszünk, mint voltunk.

(via MTI)

Rovatok