Index Vakbarát Hírportál

Úgy halt meg, hogy nem is tudta, olimpiai bajnok

2016. augusztus 17., szerda 23:49

Az 1900-as párizsi olimpia egyenlő volt a káosszal. Fél évig tartott, nem volt megfelelő felszerelés a legtöbb számnál, rengeteg verseny indulói pedig azt sem tudták, hogy az olimpián vesznek részt. Így volt ezzel a 22 éves Margaret Abbott is, aki épp Párizsban tanult művészetet, amikor részt vett egy golftornán. Sőt, meg is nyerte azt, de akkor fogalma sem volt arról, hogy ez az olimpia része volt, de maga Abbott sem volt tagja az amerikai olimpiai csapatnak, egyszerűen csak értesült az eseményről, elment, és megnyerte.

A párizsi olimpia ugyanis nagyon elhúzódott, májustól októberig tartott. Magát a női golftornát október elején, egy nappal a férfiak versenye után tartották. Ezzel a párizsi volt a riói női golftorna szerdai indulásáig az első és egyetlen olyan olimpia, ahol nők is versenyezhettek golfban.

A tízfős, csak francia és amerikai indulókból álló mezőnyben Abbott saját anyját is megelőzve lett a legjobb, nyereménye egy porcelántál volt, érmeket akkoriban még nem osztottak. Azt viszont csak az 1955-ös halála után nyomozták ki sporttörténészek, hogy az a torna valójában az olimpia része volt.

Abbott történetének az inverze is megtörtént, igaz, nem golfban: van olyan olimpiai bajnok, aki ugyan tudta, hogy mit nyert meg, de a neve nem derült ki soha. Ugyanígy az 1900-as párizsi olimpián történt, hogy egy 12 éves francia fiú beugrott a kormányos kettesbe kormányosként. A díjátadón még ott volt, utána viszont eltűnt, és soha nem derült ki, ki is volt valójában.

Rovatok