Index Vakbarát Hírportál

Majdnem lemaradtak, végül olimpiai 4. a Molnár, Tótka duó

2016. augusztus 18., csütörtök 14:53

Molnár Péter és Tótka Sándor a negyedik lett a riói olimpia kajak-kenu K2 200 méteres döntőjében. Két és fél hete még úgy nézett ki, hogy Budapestről figyelik az olimpia eseményeit. Aztán jöttek, láttak és végül majdnem nyertek egy érmet.

Már a szerdai előfutamokban is kiválóan versenyeztek. Az első körben futammásodikok lettek, a második leggyorsabb  idővel jutottak az elődöntőbe, ahol aztán a leggyorsabb időt lapátolták.

Sok vihart élt meg a Molnár Péter, Tótka Sándor kettős, sokáig úgy nézett ki, hogy itthonról drukkolhatják végig az olimpiát. Aztán a világbajnok páros versenyengedélyt kapott, és az atipikus doppingmintákat adó Horváth Bence és Szomolányi Máté helyett bekerült a magyar csapatba.

Életük legnagyobb sikerét a 2015-ös, milánói világbajnokságon érték el 200 méteren, ráadásul drámai körülmények között. A döntő futamot visszalőtték, de akkor, amikor már a mezőny a célba ért, és Molnárék végeztek az élen. Aztán szépen visszaeveztek, és újra elindult a mezőny. A rossz rajt után, az utolsó pillanatban mégis sikerült megnyerni a távot, 31 ezreddel lettek elsők az orosz duó előtt. 15 év után nyert magyar páros ezen a távon. Amióta olimpiai szám, vagyis nyolc éve, még csak érmünk sem volt.

Aztán a kálváriájuk idén júniusban kezdődött, amikor – nem kis meglepetésre – az olimpiai részvételért rendezett szétlövésben kikaptak a győri Horváth Bence, Szomolányi Máté duótól, és úgy nézett ki, lemaradnak az olimpiáról. Egészen augusztus 2-ig, amikor kiderült, hogy Horváthék fejenként három-három atipikus mintát produkáltak. A gyors döntés után nevezték őket, amit végül a NOB és a nemzetközi szövetség is elfogadott.

Tótka Sándor 2004-ben kezdett el kajakozni, 14-szeres magyar bajnok, 2010-ben megnyerte az ifjúsági olimpiát. 2011 és 2012-ben ifjúsági Európa-bajnokságot és világbajnokságot nyert. 2014-ben a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon K2-ben Dudás Miklóssal a negyedik helyezést érte el, majd Moszkvában a felnőtt világbajnokságon a 200 m-es kajakváltóban Dudás Miklóssal, Nádas Bencével és Hérics Dáviddal az első helyen végeztek.

Az idén 30 éves Molnár Péter 2003 óta gyűjtögeti a nemzetközi érmeket, 23-szoros magyar bajnok. A 2003-as ifjúsági vb-n nyerte az első aranyérmét, majd 2008-ban az U23-as vb-n is első lett. A 2007-es volt az első Európa-bajnoksága, akkor hatodik lett. 2008-ban már egy bronzot és egy ezüstöt hozott haza. 2016-ban pedig a négyesekkel lett első. Idén a Tiszaújvárosból a Budapest Honvédhoz igazolt, hogy Tótkával minél jobban fel tudjanak készülni.

Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin a hetedik lett a kajak kettesek 1000 méteres számában. A 25 éves Hufnágel Tibor először a 2009-es junior világbajnokságon mutatott be szenzációs eredményeket. Bán Kristóffal egy hajóban ezüstérmes lett K2 500 méteren, míg K1 1000 méteren szintén a második helyen végzett.

2013-ban és egy évvel később is aranyérmes lett az U23-as vb-n. Ekkor már Ceiner Benjáminnal ült egy hajóban. A felnőttek között 2014-ben Kökény Rolanddal lett ötödik 1000 méteren, egy évvel később egyes 500 méteren jutott a döntőbe és lett hetedik. Az idei Eb Dombvári Bence volt a társa és 1000 méteren a második helyen végzett.

Ceiner Benjámin egy évvel fiatalabb Hufnágelnél. A 2010-es junior vb-n egyesben bronzérmes, kettesben – Noé Bálinttal – aranyérmes volt. A 2011-es felnőtt maratoni vb-n Salga Istvánnal hatodikként ért célba. Az idei Eb-n négyesben végzett a hatodik helyen.

Hajdú Jonatán a kenu egyesek 200 méteres távján, a B döntőben indult, és végül a második – összetettben a 10. – helyen végzett. Majdnem végig vezetett, de az utolsó centiken a cseh Martin Fuksa jobban rúgta be a hajóját.

Rovatok