Index Vakbarát Hírportál

Integetve kocogott be a középtáv klasszisa, az amerikai csapat soha nem látott eredményt ért el

2016. augusztus 18., csütörtök 05:20

Színamerikai dobogó, kizárt kétszeres olimpiai bajnok, izgalmas női távolugrás, mosolygós és izgalommentes Bolt-selejtező. Ilyen volt az olimpia 21. napja az atlétikában.

Magyar szempontból a nap legfontosabb eseménye az volt, hogy a címvédő Pars Krisztián 75,49 méteres dobással bejutott a kalapácsvetés döntőjébe, miközben a világbajnok és ranglistavezető lengyel Pawel Fajdek alig 72 méterig jutott, így kiesett. 

A női sprintszámokban a jamaikai Elanie Thompson a 100 méteres síkfutás utána a 200-at is magabiztosan hozta, az elejétől vezetett, 21,78-cal ért célba. A második a világbajnok holland Dafne Schippers, a bronzérmes az amerikai Tori Bowie lett.

A női 100 méter gáton soha nem látott eredmény született: 

A dobogó mindhárom fokán ugyanazon ország sportolói álltak.

Méghozzá amerikaiak: Brianna Rollins magabiztosan győzött, Nia Ali lett az ezüstérmes és Kristi Castlin is egy hajszálnyival előbb bólintott a célvonalba, mint a brit Cindy Ofili. A színamerikai dobogó értékét mutatja, hogy a triónak nem volt tagja a világcsúcs tartója, a válogatón elbukott Kendra Harrison.

A női távolugrás eredményhirdetésénél csak a két legmagasabb fokon állt amerikai: Tianna Bartoletta az utolsó előtti próbálkozásával ugrott egy 7,17 métert, de hárman ugrottak néhány percen belül 7 méter fölött. A másik amerikai, Brittney Reese 7,15-tel második, a szerb Ivana Szpanovics pedig 7,08-cal harmadik. A távolugrásban szerepelt - és esett ki - az olimpia egyetlen orosz atlétája, Darja Klisina. 

Usain Bolt egy újabb előfutamot tett emlékezetessé, és ezúttal sem erőfeszítésével. A 200 méter elődöntőjén nagyjából 150 méterig futott keményen, utána már mosolyogva engedte fel a második helyen érkező kanadai De Grasse-t, akivel a végén össze is mosolyogtak - újabb emlékezetes jelenetet produkálva. A 2005-ös világbajnok Justin Gatlin teljesítménye viszont nem volt emlékezetes, Alonso Edward és Churandy Martina is megelőzte a leglassabb futamban, amiben 20,07-tel lehetett az élen végezni. Az amerikai így kiesett.

A tízpróbázók is letudták szerdán a próbáik felét, a címvédő Ashton Eaton öt szám után 4621 ponttal vezet. Második a német Kai Kazmirek 4500-zal, harmadik a kanadai Damian Warner 4489-cel. Az első napon nem kevesebb, mint öten szálltak ki a versenyből.

A 3000 méteres akadályfutás bronzérmese is kiszállt, de a kétszeres olimpiai bajnok kenyai Ezekiel Kemboi nem saját elhatározásából, hanem azért, mert diszkvalifikálták. Az ok az, hogy a vizesároknál elhagyta a pályát. A döntés következtében a francia Mahiedine Mekhissi került a harmadik helyre. A győztes kenyai Conseslus Kipruto elképesztő könnyedséggel hozta a számot, már 150 méterrel a cél előtt integetni kezdett a közönségnek, 100 méterrel előtte már teljesen lelassított, és inkább a rajongókkal foglalkozott, a célba szinte sétálva érkezett. Az amerikai Evan Jager sprintelt, hogy beérje, de hiába. 

Rovatok