Index Vakbarát Hírportál

A csütörtök sporttörténelmet írt, a péntek újabb magyar érmet hozhat

2016. augusztus 19., péntek 07:23

Egyértelműen Kozák Danutáról szólt a csütörtöki nap a riói olimpián, aki megszerezte a magyar csapat hetedik aranyérmét. Ez a magyar sport ötszázadik olimpiai érme, Kozáknak pedig a negyedik aranya, amivel sporttörténelmet írt, ő az első olyan magyar kajak-kenus, aki négyszeres olimpiai bajnok. Pénteken újabb kajak-kenu előfutamokat rendeznek, bronzért játszanak a magyar vízilabdás lányok, és tovább versenyeznek a női öttusázók, akik csütörtökön nem kezdtek túl erősen. Usain Bolt közben nyolcszoros olimpiai bajnok lett.

Kozák Danuta a kardvívó Szilágyi Áron mellett a másik olyan versenyző, aki megvédte olimpiai címét Rióban. Nem mellékes az a tény sem, hogy 500 méteren egy teljes hajóhosszt vert rá a mezőnyre, ráadásul a kajakos pár napja még átesett egy bélfertőzésen is, de betegsége ellenére maximumot tudott nyújtani.

„A betegség már a múlté, de az első futam még maga volt a horror hétfő délelőtt. Így visszanézve olyan, mintha álmodtam volna, annyira nem volt erőm, annyira legyengített a hasmenés” – nyilatkozta győzelme után a kajakos. Kozák szerdán is nyert egy aranyat Szabó Gabriellával, 500 méteren, sőt

négyesben is esélyük van az éremre.

Nem hoztak viszont érmet a férfi kajak-kenusok csütörtökön, pedig itt is majdnem becsúszott egy bronz. Pusztán 30 ezredmásodperccel maradt le a dobogóról a Molnár Péter, Tótka Sándor kajakpáros 200 méteren, ők végül így negyedik helyen végeztek, ami nagyon szép teljesítmény azt nézve, hogy a páros két és fél hete tudta meg, hogy egyáltalán indulhatnak az olimpián. A  Hufnágel Tibor, Ceiner Benjámin kettős a hetedik lett a csütörtöki döntőben, Hajdú Jonatán pedig a B döntőben indult, ahol második lett.  Pénteken újabb kajak-kenu előfutamokat tartanak, és a Vasbányai Henrik, Mike Róbert kenupáros, valamint a címvédő női kajaknégyes aranyérmet is hozhat a szombati döntőkben!

Vízilabda: Szerbia és Horvátország döntőzik

London után most sem tud éremért játszani a férfi vízilabda-válogatott az olimpián, miután kedden drámai küzdelemben, büntetőkkel kikaptunk Montenegrótól.

Brazíliát viszont csütörtök délután simán verte a válogatott,

 13-4-re, így Görögországgal játszhat az ötödik helyért.

Közben csütörtök este lejátszották a két elődöntőt is, Horvátország és Szerbia a két győztes, így kevéssé meglepő módon horvát–szerb döntő lesz, a bronzért pedig Olaszország és Montenegró játszik.

És bronzért játszik a magyar női vízilabda-válogatott is az oroszokkal, mégpedig magyar idő szerint 16.20-kor. „Bele fogunk halni a vízbe az oroszok ellen. Én innen nem megyek haza érem nélkül"  – mondta Keszthelyi Rita, a csapat kapitánya.

Hajrá!

Öttusa: nem túl erős kezdés

Csütörtökön elkezdték az öttusázók, megvoltak a rangsoroló vívások, a férfiak között Marosi Ádám és Demeter Bence, a női mezőnyben Kovács Sarolta és Földházi Zsófia indult. Az öttusaversenyeket az eddigiektől eltérően bonyolítják le a riói olimpián: az első napon csak a rangsoroló vívásokat tartották meg, hogy követhetőbb legyen az eredmény. Kovács Sarolta egyéniben első lett az idei, moszkvai világbajnokságon, így nagy eséllyel indult az éremért, a csütörtöki vívása azonban nem sikerült túl jól, így a 15. helyről folytathatja a versenyt. Földházi Zsófia a 33. helyen áll az első versenynap után. Kovácsnak van még esélye javítani, hiszen az erős számai még csak pénteken következnek, de nagy ponthátránnyal indította a versenyt.

Kicsit jobban állnak az első versenynap után a férfi öttusázók,

Demeter Bence a 12. helyen végzett, Marosi Ádámnak a 24. helyig sikerült feljönnie

 a gyenge kezdés után. Demeter sokáig a top 5-ben volt, a végére kicsit elfáradt.

Marosi Ádám azt nyilatkozta, nagyon csalódott, nem tudott ellazulni, Demeter Bence pedig erős közepes kezdésnek értékelte az első napot.

A férfiak egyébként most egy napot pihenhetnek, majd csak szombaton versenyeznek. Annál jobban izgulhatunk azonban pénteken a két női öttusázónkért, akik magyar idő szerint délután öt órától az úszással folytatják.

Birkózás: nincs magyar érem

Egyik legnagyobb fájdalmunk talán, hogy eddig nem sikerült az éremszerzés a magyar birkózóknak. Bár Bácsi Péter és Lőrincz Viktor is nagyon közel volt a bronzhoz, sajnos érem nélkül térnek haza Rióból. Csütörtökön két női birkózónk is szőnyegre lépett, Németh Zsanett bejutott ugyan a legjobb nyolc közé a 75 kilogrammosok szabadfogású versenyében, ám a vigaszágon kikapott a kameruni Annabelle Laure Alitól, így nem mérkőzhetett a harmadik helyért.

A másik birkózónőnket, a 2013-as világbajnok, kétszeres vb-ezüstérmes Sastin Mariannát a selejtezőjében győzte le az orosz Inna Trazsukova, aki szintén elverekedte magát a négy közé, ám ott sima vereséget szenvedett, így kiesett a magyar klasszis, aki ezáltal harmadik olimpiájáról is érem nélkül távozik. Nem szállt el még minden remény, pénteken ugyan nem, de szombaton még két magyar lép szőnyegre Veréb István (szabadfogás, 86 kg) és Ligeti Dániel (szabadfogás, 125 kg).

Atlétika: Usain Bolt nyolcszor

Hatalmas szenzáció, hogy Usain Bolt megnyerte nyolcadik olimpiai érmét is, száz után kétszáz méteren is olimpiai bajnok lett Rio de Janeiróban, habár új világcsúcs nem született: 19,78-cal nyert. 

Ezen a távon is meglett neki a tripla-dupla, egymás után három olimpián nyert, összesen már nyolc olimpiai aranynál jár.

Bolt évek óta arról beszél, hogy 19 másodperc alá akarja vinni a 200 világcsúcsát, amit természetesen most is ő tart 19,19-cel. A jamaicai több olimpián már nem indul, így ez volt az utolsó egyéni futása. Váltóban még szerezhet egy aranyat. 

Nem tudta viszont másodszorra megvédeni olimpiai bajnoki címét címét a cseh Barbora Spotakova a női gerelyhajítás döntőjében. Peking és London bajnoka 64,80 méteres dobással a harmadik lett a dél-afrikai Sunette Viljonen és a horvát Sara Kolak mögött. 

A férfi súlylökés döntőjében nem volt magyar induló, az amerikai Ryan Crouser  22,52 méterrel győzött, hatból négy dobásával is megnyerhette volna az olimpiát. Második honfitársa, Joe Kovacs lett 21,78-cal. Harmadik az ötödik sorozatban teljesített 21,36-os lökésével az új-zélandi Tomas Walsh.

Nekünk kevésbé jó hír, hogy kiesett az atlétikai versenyek egyetlen csütörtöki magyarja, Szabó Barbara is, akinek meggyűlt a baja a 185 cm-es magassággal. Harmadszor sem tudta megugrani, így 180 cm-rel fejezte be a versenyt, csoportjában a 16., utolsó lett, és kiesett.

Atlétáinknak pénteken is szurkolhatunk, női és férfi gyaloglóink fognak versenyezni. Délután egy órától a férfiak (Venyercsán Bence, Rácz Sándor, és Srp Miklós), este fél nyolctól pedig a nők (Madarász Viktória, Kovács Barbara, Récsei Rita).

Gyeplabda: az meg mi?

Számomra az idei olimpia legnagyobb haszna eddig, hogy megtudtam, milyen a gyeplabda. Sokszor hallottam már ezt a sportot, de álmomban sem gondoltam volna, hogy szerepel az olimpiai programban, azt meg pláne nem, hogy egyszer majd meg is nézem. Mindig azt hittem, ezt füvön játsszák, mint a golfot, de tegnap kiderült, hogy nem, hanem egy teremben, kék alapon ütögetnek egy labdát, amit többnyire nem is látni. És még mindig nem tudom, hogy a gyeplabda meg a gyephoki vajon ugyanaz-e. A játékszert amúgy az argentinok ütögették jobban, így meg is nyerték az olimpiát. Lenyomták a belgákat, így az argentinoknak három, a belgáknak pedig két aranyérmük van jelenleg.

Csütörtök éjjel másik két csapatsportban is elődöntőztek. Döntős lett az amerikai női kosárlabda-válogatott,  és Spanyolországgal játszhat a döntőben. Nagyon izgalmas meccsen jutottak döntőbe az orosz női kézilabdázók, akiknek az aranyéremért a franciákat kell legyőzniük.

Némi dráma: kizárták az amerikai női 4x100-as váltót a versenyből

Rövid ideig úgy tűnt, az amerikai női váltó, így Allyson Felix nem nyerhet újabb aranyat, mivel rossz váltás miatt kizárták őket a versenyből, Felix ugyanis kiejtette a kezéből a botot. Az amerikaiak fellebbeztek, aminek helyt is adtak, mivel nem saját hibájukból ejtették el a váltóbotot, hanem a brazilok futója átlépett az amerikaiak pályájára, ami tilos, és meg is ütötte a botot nyújtó Felix kezét, aki ezért botlott meg. Ezért meg is óvták a futamot, sikerrel, így éjjel  újra futhattak egy teljesen üres pályán, egyedül, és teljesen simán, 41.77 mp-ces idővel, a világ idei második legjobbjával kvalifikálták magukat a szám döntőjébe, és meg is védhetik olimpiai bajnoki címüket.

Lochte hazudik?

Közben az olimpia eddig legfurcsább sztorija bontakozott ki csütörtökön. Ryan Lochte, az amerikaiak hatszoros olimpiai aranyérmes úszója azt állította, hogy miután éjszakai elmentek bulizni három úszótársával, egy benzinkútnál kirabolták őket. Mivel elég sok horrorsztorit lehetett hallani az olimpia előtt Rióról, így mindenki kapásból el is hitte a történetet. Az úszók fegyveres rablásról beszélnek, a brazil hatóságok szerint ilyen nem történt, viszont állítják, hogy az amerikaiak megrongáltak egy benzinkutat és veszekedtek egy biztonsági őrrel. Az eddigiek alapján nagyon úgy néz ki, hogy Lochte és barátai nem mondanak teljesen igazat, bár valószínű, hogy ha nem is rabolták ki, a biztonsági őrök tényleg fegyvert fogtak az úszókra.

Az amerikai ABC News információi szerint viszont a brazil rendőrség azt kérte az ügyészségtől, hogy emeljenek vádat az amerikai Ryan Lochte és James Feigen úszók ellen hamis vád miatt. Nem kérnek börtönbüntetést egyikőjükre sem.

Végezetül nem kéne annyit vicceskedni

Miután az úszó Kenderesi Tamás bronzérmet nyert, azt nyilatkozta, hogy ráférne pár sajtburesz. Kijelentéseire két hamburgerlánc, a Zing Burger és a Burger King is ráugrott: Facebook-posztban gratuláltak Kenderesinek és minden magyar versenyzőnek, aki kint van az olimpián.

A Magyar Olimpiai Bizottság szerint azonban ezzel megsértették az úszó személyiségi jogait, és  felszólította a cégeket a posztok eltávolítására, jogi lépéseket is fontolgatnak. Az olimpia előtti kilencedik naptól az olimpia utáni harmadik napig ugyanis csak az olimpia főszponzorai használhatják fel kampányaikban a sportolók nevét. A főszponzor pedig a McDonald's.

Borítókép: Huszti István / Index.

Rovatok