Index Vakbarát Hírportál

Necces a doppingellenőrzés Rióban

2016. augusztus 19., péntek 09:21

Minden idők egyik legnagyobb doppingbotránya előzte meg a riói olimpiát, ezért arra számítani lehetett, hogy a játékok alatt nem lesz fennakadás az ellenőrzésekkel. De aztán nem így alakult. 

Legalábbis az angol Telegraph arról számol be, hogy emberhiány miatt már az ellenőrzések lebonyolításával is gond van. Az önkéntesek harminc százaléka ugyanis néhány nap után bemondta az unalmast, és lelépett, a legtöbb állítólag azért, mert elegük lett a szervezetlenség miatt dühös nézőkből.

Így még több munkájuk lett a teszteket felügyelő szakembereknek, közülük többen annyit dolgoztak, hogy besokalltak. Elegük van abból, hogy kevesen vannak, és állandóan helyszínek között kell rohangálniuk, ráadásul még a taxizást is zsebből kellett fizetniük, különben nem érnének időben oda a versenyek végére. 

A szervezők is elismerték, hogy az emberhiány miatt olyan emberek is bejuthattak a doppingellenőrzések ideje alatt a lezárt területekre, akiknek erre nem volt jogosultságuk.

Az olimpia sajtófőnöke szerint az emberhiány mellett azért is alakulhatott ki ilyen helyzet, mert az önkénteseket nem képezték ki megfelelően az esemény előtt, ezért a sportolók közeli ismerősei bemehettek tiltott területekre. 

Ez azért is hangzik nagyon neccesen, mert az olimpia előtt nyilvánosságra hozott McLaren-jelentés azt állította: a 2014-es riói szocsi olimpia alatt a mintákat egy apró lyukon csempészték ki a laborokból, a kupakjait eltávolították, és tiszta anyagra cserélték. Ez persze nem azt jelenti, hogy most mindenki vígan cserélgette a mintákat az ellenőrzések után, de mégis aggasztó, hogy emberek szabadon mászkálhattak olyan zónákban, ahova nem mehettek volna be.  

A szervezők igyekeztek oltani a tüzet, és szerintük a fennakadások ellenére nem történhetett visszaélés. Ugyanakkor a Telegraphnak névtelenül nyilatkozott egy vezető doppingellenes szakember, aki azt mondta, soha nem látott ennyire rossz a rendszert a minták begyűjtésére. 

Az olimpia előtt gond volt a riói doppinglaborral is, mert csak két héttel a megnyitó előtt kapta vissza az engedélyét. Június végén azért vonták meg a labortól az akkreditációt, mert az ellenőrzéseknél kiderült: a valóságnak nem megfelelő eredményeket hozott ki az analízisek során.

Aztán a brazil sportolók ellenőrzésével sem volt minden rendben, mert az olimpia előtt, július 1. és 24. között egyetlen tesztet sem végeztek. Az egyik magyarázat szerint éppen a labor felfüggesztése miatt döntöttek így.

A brazil doppingellenes szervezet egyik volt tisztviselője ugyanakkor azt mondta, azért mondott fel, mert a szervezőbizottság elnöke, Carlos Nuzman sugallta, hogy csökkentsék a mintavételek számát. Luis Horta azt nyilatkozta a Timesnak, hogy a brazil sportminisztérium és az olimpiai bizottság is azt jelezte, túl sokat doppingtesztet akarnak végezni.

Mindezek ellenére azért így is többen fennakadtak már Rióban: csütörtökön két érmet vettek el dopping miatt, és rajtuk kívül is több sportolót hazaküldtek már.  

Rovatok