Index Vakbarát Hírportál

Fa Nándor ügyesen kikerülte a vihart

2017. január 2., hétfő 17:29

A nyolcadik helyen haladó Fa Nándor ügyesen tért ki a vihar elől észak felé, de a zóna szélét nem tudja elkerülni a Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyen. Colman ezzel szemben teljesen beragadt, és vagy már most is 40 csomó feletti szélben hajózik, vagy nemsokára abban fog. 

 

A déli Csendes-óceánon most egyedül a 7. helyen álló Luis Burton tudta elkerülni a viharokat, mögötte egészen a 14. Rich Wilsonig mindenki megkapta, vagy megkapja a magáét a következő 24 órában. Két alacsony nyomású övezet mozog kelet felé egymás mögött, az első már elérte Conrad Colmant és részben Fa Nándort is, a második pedig lassan bekebelezi az ötöket Éric Belliontól Rich Wilsonig. 

Lehet drukkolni mindenkinek, mert ez kemény menet lesz. A versenynek ebben a szakaszában az eddigi igénybevétel a sós tengeri levegő és az állandó nedvesség már egy csomó anyagfáradást, kopást okozott, és amikor a nagy szelek újra próbára teszik a rudazatot, a kötélzetet és a rongyokat, akkor igen kellemetlen meglepetések következhetnek be.

Nem csoda, hogy amint az időjárás engedi a versenyzők gyakorlatilag folyamatosan csekkolják a különböző alkatrészeket, de amikor jön a vihar, akkor legfeljebb azzal lehet védekezni, hogy alulvitorlázzák a hajót, efölött már csak reménykedni lehet, hogy minden bírja majd. 

Elöl Le Cléas’h és Alex Thomson tovább üldözik egymást, most éppen 147 mérfölddel vezet a francia, de Thomson cél irányába mért sebessége bő másfél csomóval jobb. Úgy fest, Thomson hajója élesebben tud menni (közelebb tud fordulni a szél irányához), és ez még legalább egy napig jó szolgálatot tesz neki.

Rovatok