Index Vakbarát Hírportál

Jön a videóbíró a 2018-as futball vb-n

2017. április 26., szerda 19:48

Gianni Infantino FIFA-elnök hivatalosan is bejelentette, hogy a 2018-as oroszországi futball-világbajnokságon bevezetik a videóbírót – írja a BBC.

Infantino azt mondta, azért döntöttek a bevezetés mellett, mert eddig a tesztek alapján szinte csak pozitív visszajelzések jöttek a technológia hasznosságát illetően. A videóbírót csak gólok, piros lapok, tizenegyesek vitatottsága esetén fogják használni, illetve abban az esetben, amikor nem egyértelmű, hogy egy szabálytalanságért melyik játékost kellene felelősségre vonni.

Először januárban alkalmazták a megoldást Japánban a klubvilágbajnokságon. Eddig két alkalommal írták felül a bíró döntését videós visszajátszás alapján: először tavaly szeptemberben, mikor Franciaország 3-1-re verte Olaszországot egy barátságos meccsen, majd pedig márciusban a spanyol győzelemmel végződő spanyol-francia meccsen. A technológiát már nemzeti bajnokságokban is használták: az ausztrál A-League-ben idén áprilisban tesztelték először.

A tervek szerint augusztusban az angol bajnokságban is tesztelhetik a videóbírót. Nemrég az Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is bejelentette, hogy megvizsgálja a videóbíró bevezetésének lehetőségét.

Rovatok