Index Vakbarát Hírportál

Nehéz időszak volt, mert jöttek a milliárdok

2017. május 2., kedd 10:23

Új elnököt, elnökséget választ kedden a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a módosított sporttörvény rendelkezéseinek megfelelően.

Ez a tavaly novemberi törvénymódosítás jelentette a MOB jogköreinek jelentős módosítását. Úgy lefokozták, hogy az egyik elnökjelölt (Szabó Bence) szerint a költségvetése már a működési költségeket is alig fedezi. Igaz arról is hallani, hogy még mindig lehet milliós fizetéshez jutni, ami korábban teljesen általános volt.

A poszt mégis vonzó neki is, de még inkább az eddigi elnöknek, Borkai Zsoltnak, mert a presztízsveszteség mellett nyilván jól mutat a névjegykártyán, ha majd Győrben polgármesterként meglátogatja a nyáron az Európai Ifjúsági fesztivál eseményeit. Külföldön eddig is nagyjából mindegy volt, hogy itthon mekkora befolyást veszített el a szervezet, ott csak a karikákat látják.

A jelenlegi választás azért izgalmas, mert politikailag is van üzenete, ha Borkai túlélheti a lefokozást, a kormány elégedetlensége után is meg lehet tartani pozíciót.

A 88-as olimpia tornászbajnoka eddig jól egyensúlyozott, megtartotta az alapszabály módosítása után is a 200 fős tagságot. Ez ugyan nonszensz, de mivel sok lekötelezettje van a szavazók között – sok szövetség örül, ha Győrbe viheti országos bajnokságát -, ezért nem változtatott rajta.

Az a számítása, hogy Orbán Viktor győri látogatása után kell közvetlenül megtartani a szavazást, szintén meggyőző lehet a tagságnak.

Más kérdés, hogy ez a tagság nem fogja számonkérni, a 2012-es nagyívű programból mi valósult meg, és mi nem. Mert akkor tükörbe is kellene nézni.

Nem véletlen, hogy sok mindent elvettek a MOB-tól, a sportiskolai program koordinációjától kezdve az utánpótlás nevelésen keresztül a sportszakember képzésen át. Gondoljunk bele, hogy ebben az anyagban szerepel: „az állami sportvezetés 2006-ban kezdte el egy átfogó adatbáziskezelő szoftver kialakítását. Ennek a rendszernek a neve a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR).”

Ebbe rögzíteni kellett volna a gazdasági teljesítménytől kezdve a létesítményhelyzetet, emellett az állami források megoszlását is nyomon lehetett volna követni. A 2012-es sportfeljesztés irányai és területei program felelős kiadója Borkai Zsolt volt, szakmai vezetője Szabó Bence. Ők szeretnék most tovább vezetni a MOB-ot.

Az NSR nem készült el mind a mai napig, tehát ha egy gyerek sportolni szeretne, nem tudja megnézni a neten, mi van a közelében, azokat kik vezetik, milyen a klub anyagi helyzete, mennyi a tagdíj, csak hallomásból értesül, mennyit kell megtennie a legközelebbi vívószakosztályig.

Vagy egy másik példa: épp a harmadik elnökjelölt, Kulcsár Krisztián harcolt azért, hogy ugyan adjon már a MOB neki egy nevet, akinek a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) ösztöndíját oda lehetne adna. Háromszor futott neki, mindannyiszor elakadt, nem tudott segíteni. A MOB tehát egy tehetséges magyart nem hozott helyzetbe, holott csak az adminisztráció lett volna a feladata.

Kulcsár a versenyszférában dolgozott előtte – banki főosztályvezető és BÁV vezérigazgató volt -, ami előnyére válhatna a mozgalomnak. Amelyik most megmutathatja, ha valóban egymilliárd forintos szponzori bevételt kapott, annak mi lett a sorsa. Esetleg újabb tévéket vettek-e belőle az elnökségi tagoknak.

A három elnökjelölt elment egy tévévitára, ahol a legsúlyosabb kijelentést Borkai tette. „Számos sikert értünk el, egy nagyon nehéz időszakban, amikor egy nagyon komoly állami támogatással rengeteg pénz érkezik a magyar sportba.” (A kijelentés 17:10-nél látható.)

A magyar sportba soha nem volt ennyi pénz, kényelmesen és kellemesen élhetnek belőle. Képzeljük magunk elé, ahogy a felsőoktatásban lévő, vagy épp egy kórházigazgató arról panaszkodik, nehéz időszakban vannak, mert rengeteg a pénz.

A MOB funkciója az olimpiára redukálódott erre a 4 éves ciklusra, mint régen, amikor csak egyszerűen utazási irodának nevezte Kovács Tamás 2008-ban, az akkori sportigazgató. Aki most Orbán mellett kiosztotta Borkait is.

A mindig sok vitát kiváltó olimpiai formaruhák, és az akkreditáció lebonyolítása lesz a feladat. És hát egy MOB-elnök dönt, kit lát vendégül az olimpián, milyen eseményekre tudja bejuttatni.

A jelentkezők listája:

Rovatok