Index Vakbarát Hírportál

A gyilkos labdamenet padlóra küldte a világbajnokot

2017. augusztus 28., hétfő 11:59

Húsz éve volt utoljára európai világbajnoka férfi egyesben a tollaslabdának. Az ázsiaiak sorozatát a dán Viktor Axelsen törte meg. Az ötszörös világbajnok és olimpiai címvédő Lin Dant győzte le. A nőknél már a döntőbe sem jutott be az olimpiai bajnok, a japán Okuhara Nozumi nyert óriási csatában.

Axelsen elég magabiztos volt, az elődöntőben 21-9, 21-10 verte a világbajnoki címvédő Chen Longot, majd a döntőt is viszonylag könnyen hozta Lin Dan ellen. Az első szett még szoros volt, 22-20-ra győzött, de a másodikban ezen a szinten nagy különbséggel, 21-16-re nyert.

A női döntő minden idők egyik legnagyobb küzdelmét hozta, kétszer annyi ideig tartott, mint a férfiaké. Az olimpiai bajnok Carolina Marínt korábban kiejtő Okuhara és az indiai Sindhu Pusarla 110 percet töltött a pályán. Az első szett minimális különbséggel Okuharáé lett, 21-19-re nyert. A másodikban Sindhu vezetett, Okuhara három szettlabdát is hárított, de végül elbukta a szettet, hogy milyen labdamenetben, azt muszáj megnézni.

Körülbelül másfél percig hajszolták egymást, mindketten nagyon türelmesen játszottak, keveset kockáztattak, leginkább hátra emelgették a labdát. Végül egy ejtés döntött, Okuhara ment érte, elérte, de a hálóba ütötte, a 73 ütéses labdamenet végén 22-20-szal lett a szett az indiaié. A játékosok teljesen kikészültek, az oxigénadósságtól szenvedtek, a japán összeroskadva lihegett a padlón.

Ezek után jött egy hasonló, hosszú labdamenetekkel tűzdelt, szintén kiélezett szett. Sindhu 19-17-re vezetett, de Okuhara egyenlített, sőt meccslabdához is jutott 20-19-nél. Ezt hárította még az indiai, de ekkora már teljesen kimerült, a japán bírta jobban idegekkel és erővel, 22-20-ra húzta be a döntő játszmát. Ő lett egyébként a tollaslabda történetének első japán egyéni világbajnoka.

Rovatok