Index Vakbarát Hírportál

Másfél millió dollárért vett szavazatot Rio az olimpiai rendezéshez

2017. szeptember 5., kedd 14:57

Kurrupciógyanúba keveredett a 2016-os riói olimpia szervezőbizottsága és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsága (NOB) is, miután a brazil rendőrség nyomozást indított szavazatvásárlás miatt. Összesen tizenegy helyszínen tartottak házkutatást, az gyanúsított pedig pont a Brazil Olimpiai Bizottság (COB) elnöke, Carlos Arthur Nuzman.

A 2016-os helyszínről 2009-ben döntöttek, napokkal a szavazás előtt pedig 1,5 millió dollárt utalt Arthur Cesar de Menezes Soares Filho brazil üzletember az egyik NOB-tag, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) akkori elnökének, Lamine Diacknak a fia, Papa Massata Diack egyik cégéhez, derült ki a TV Globo friss riportjából, amely azt is állítja, hogy Soraes Filho közeli barátságot ápol Sergio Cabrallal, Rio állam korábbi kormányzójával, akit korrupció miatt 14 évnyi börtönbüntetésre ítéltek, áll az MTI tudósításában.

Rio 2009-ben Chicago, Madrid és Tokió ellen indulva nyerte a 2016-os olimpia rendezési jogát. A létesítmények nagy része kevesebb egy évvel a rendezés után borzasztóan lepusztult állapotba került.

Rovatok