Index Vakbarát Hírportál

Gyorsan elbuktuk a téli olimpiát is

2017. október 15., vasárnap 22:04

Úgy nézett ki, hogy ha már Magyarország nyári olimpiára nem, legalább téli olimpiai versenyszámokra pályázhat. Ehhez az kellett volna, hogy Innsbruck kapja a 2026-os téli játékokat. Erről szavazott ma a város és a környékén található 279 választókörzet. A nem nyert, Innsbruck nem fog pályázni, így Magyarország sem kerülhet szóba.

Az osztrák választásokkal ugyanazon a napon tartottak népszavazást Innsbruckban és környékén arról, hogy az osztrák alpesi város megpályázza-e a 2026-os téli olimpiai játékok rendezését. 279 választókörzet 313 861 szavazója járult az urnákhoz és a voksolók 53,36 százaléka úgy döntött, hogy ne legyen olimpia.

Érdekesség, hogy az alpesi versenyek, valamint a biatlon és az északi számok tervezett helyszínein elsöprő többséggel a rendezés mellett szavaztak, de a többi helyen a nem nyert.

Ezzel az is eldőlt, hogy Magyarországra sem fog eljutni az olimpia. Korábban felmerült, ha az osztrákok kapják a rendezést, akkor a korcsolyaversenyek akár Magyarországra is kerülhetnének.

Budapesten egyébként a tervek szerint 2021-re épül fel egy új csarnok, a Nemzeti Korcsolyázó Központ. A rendezésről itthon is népszavazás lett volna, de az osztrák döntés után ez már okafogyottá vált.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerette volna, ha a 2026-os játékok egy hagyományos helyszínre tér vissza a két ázsiai rendezés után. Eddig egyelőre Stockholm, Sion központtal négy svájci kanton, a kanadai Calgary, a kazah Almati és a japán Szapporo mutat érdeklődést a rendezés iránt. 

Rovatok