Index Vakbarát Hírportál

Több mint tízezer kínai sportolót doppingoltak szisztematikusan

2017. október 23., hétfő 09:00

A kínai olimpiai csapat egyik korábbi orvosa azt állítja, hogy az 1980-as és 1990-es években több mint tízezer sportoló vett részt szisztematikus doppingprogramban, és a különböző világversenyeken nyert érmek is jórészt a tiltott szereknek köszönhetőek.

A Kínából két éve disszidáló és politikai menedékjogot kérő Hszüe Jinhszien (Xue Yinxian) a német ARD-nek nyilatkozott az állami doppingprogramól. A most 79 éves doktornő azt állítja, hogy sportágtól függetlenül, az asztalitenisztől a tornáig ment a doppingolás.  A programba már az ifjúsági korosztály is bekerült, az orvos tudomása szerint 11 éves volt a legfiatalabb, doppingot kapó gyerek.

„Az 1980-as és '90-es években a kínai válogatottak széles körben használtak doppingszereket. Az érmek doppinggal voltak beszennyezve. Minden nemzetközi érmet vissza kéne venni ebből az időből" – mondta Hszüe Jinhszien.

Az orvos azt állítja, a doppingolók állami védelmet kaptak, aki ki mert állni ellene, azt megbüntették, többen börtönbe is kerültek. Őt a rendőrök zaklatták folyamatosan, hogy hallgasson, a két fiát kirúgták állásaikból. Azok a sportolók, akik megtagadták a doppingolást, kikerültek a csapatból. 

A lebukást úgy kerülték el, hogy folyamatosan maguk is teszteket végeztek el sportolóikon, és csak akkor küldték őket nemzetközi versenyekre, ha már nem lehetett kimutatni belőlük a tiltott szereket. 

A kínaiak eredményességben valóban növekvő pályára álltak az 1980-as évektől, az 1984-es Los Angeles-i olimpián 32 érmet szereztek, közte 15 aranyat. Négy évvel később Szöulban volt visszaesés, de Barcelonában és Atlantában már 16-16 olimpiai aranyuk volt. Sydney-ben már 28, Athénban pedig 32, a 2008-as pekingi olimpián pedig természetesen taroltak, 100 éremmel, 48 arannyal nyerték az éremtáblázatot. 

A doppinggyanú mindig felmerült velük kapcsolatban, és nem is alaptalanul, tavaly egy világrekorder futó állt elő, Vang Csün-hszia (Wang Junxia) vallotta be, hogy a 60 világcsúcsot megdöntő csoportjukban az edzőjük kényszerítette őket arra, hogy nagy dózisban tömjék magukba a doppingszereket.

Rovatok