Index Vakbarát Hírportál

Május 6. a magyar sport napja lehet, már hivatalosan is

2017. november 6., hétfő 16:44

2000 óta tartják május 6-án a magyar sport napját, ami egy friss parlamenti beadvány után már hivatalossá is válhat, legalábbis Dúró Dóra (Jobbik), Földi László (KDNP), Ikotity István (LMP) és Nyitrai Zsolt (Fidesz) kezdeményezésére hivatalosan is így nyilvánítanák ki a sportolók iránti megbecsülést, valamint a sport presztízsének növelése melletti elkötelezettséget.

A május 6-i magyar sport napja mellett február 22-ét a magyar parasport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a magyar diáksport napjává nyilvánítaná a négy párt.

A magyar sport napja a Magyar Athletikai Club (MAC) által 1875-ben megtartott első szabadtéri sportverseny miatt van május 6-án, a parasport napját a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-es megalakulásának évfordulójára tennék, hiszen ez az egyesület alapozta meg a mai magyar parasportot, és az ő munkájuknak köszönhetően jutott ki sok sportoló a paralimpiai játékokra. Február 22-én az első magyar paralimpiai érem, első magyar paralimpiai arnyéram, Halassy Olivér, illetve a fogyatékos sport iránt elkötelezett tanárok, edzők, sportolók és segítők előtt is tisztelegnek.

Az indítványt többpárti egyeztetést követően, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Diáksport Szövetség egyetértésével, javaslataik figyelembevételével nyújtották be, jelenti az MTI.

Rovatok