Index Vakbarát Hírportál

Lesz-e negyedszer is két magyar egy vb-dobogón?

2017. július 26., szerda 14:16

Hogy Magyarország úszónagyhatalom, azt nem nagyon kell magyarázni, a nyári olimpián negyedikek vagyunk az úszó-éremtáblán 28 arannyal, 25 ezüsttel és 20 bronzzal, az újkori, 1973 óta megrendezett világbajnokságon sem állunk rosszul az ötödik helyünkkel és 27 aranyunkkal, 15 ezüstünkkel és 26 bronzunkkal (a budapesti vb előtti állapot szerint).

Mégis, szerda este csak negyedszer fordulhat elő, hogy egy vb-dobogón két magyar úszó álljon, amennyiben Cseh Lászlónak és Kenderesi Tamásnak sikerül legalább úgy teljesítenie, ahogy a keddi elődöntőben. Akkor Cseh és Kenderesi a második és harmadik legjobb időt úszta, ilyen kombináció még nem volt magyarokkal dobogón, ha ketten is felállhattak az egyik mindig arany volt, ezt a sort most sem kellene megtörni.

1991-ben Perthben Egerszegi Krisztina és a mostani sportállamtitkár Szabó Tünde nyitották a sort a vb-ken, 100 háton arattak kettős győzelmet. Három évvel később Rómában Rózsa Norbert és Güttler Károly dupla-dupláztak, a 100 és 200 mellen is győztes Rózsa mellett Güttler 100-on a jobbjára, 200-on baljára állhatott fel a dobogóra egy ezüst- és egy bronzérmet nyerve.

A kétszeres világbajnok Cseh László, illetve a riói olimpián őt már 200 pillangón legyőző Kenderesi Tamás hozzájuk csatlakozhat kicsivel este hat után.

Olimpián jobban ment a dobogófoglalás

A világbajnokságokkal szemben olimpián sokkal jobban ment a páros formaidőzítés, összesen hétszer volt dupla magyar-dobogó, de érdekes, hogy csak négy helyszínen.

1952-ben, Helsinkiben három számban is dupláztak női úszóink. 100 gyorson Szőke Katalin olimpiai aranya mellé Temes Judit hozott egy bronzot, 200 mellen Székely Éva lett olimpiai bajnok a második Novák Évát előzve. Novák 400 gyorson is ezüstérmes lett, abban a számban Gyenge Valéria állt fölötte a dobogón.

A következő magyar duplázásra 1980-ig, a moszkvai olimpiáig kellett várni, ott 200 háton aratott kettős győzelmet Wladár Sándor és Verrasztó Zoltán. 1992-ben, Barcelonában újra összejött a perth-i vb után az Egerszegi-Szabó kettős dobogó, ugyanúgy 100 háton, ahogy egy nyárral korábban, de csatlakozott hozzájuk 200 vegyesen Darnyi Tamás egy arannyal, Czene Attila pedig egy bronzzal.

Utoljára 1996-ban, Atlantában volt két magyar úszó egy olimpiai dobogón, Rózsa Norbert nyert 200 mellen az ezüstérmes Güttler Károlyt előzve.

Pillangóban még se vb-n, se olimpián nem sikerült duplázni, itt az ideje.

Rovatok