Index Vakbarát Hírportál

Történelmi magyar siker: Európa legjobb nyolc csapata között a férfi fallabda-válogatott

2018. május 4., péntek 19:08

Hatalmas meccsen legyőzte a magyar férfi fallabda-válogatott Olaszországot a lengyelországi Csapat Európabajnokságon. Ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat jövőre felkerül Európa legjobb nyolc csapata közé. 

Az Eb szerdán kezdődött, Magyarország Lengyelországgal és Hollandiával került egy csoportba. A magyar csapat remekül teljesített, a csoportot +4-es szettaránnyal sikerült behúznia, majd Izraelt sikerült 2-1-re legyőzni a legjobb négybe jutásért.

A fallabda-párharc menete

Valamennyi válogatottban négy játékos szerepel, mindenki egy ellenfél ellen játszik. Egy párharc addig tart, amíg valamelyik játékos nem nyer három szettet. A szettet pedig az a játékos nyeri, amelyik hamarabb éri el a 11 pontot úgy, hogy legalább két ponttal többet szerzett, mint az ellenfele (tehát nem lehet 11-10-re nyerni, csak 12-10-re). 

Döntetlen esetén, vagyis ha mindkét csapat két párharcot nyert meg, akkor azé a győzelem, amelyik több szettet nyert. Az Izrael elleni meccs például azért ért véget 2-1-nél, mert az utolsó párharcban az izraeli játékos nem tudott már olyan arányban nyerni, hogy az győzelmet érjen döntetlen esetén.

Pénteken Olaszországgal játszott a magyar csapat, ami szintén a torna egyik meglepetéscsapatának számított. A végeredmény 2-2 lett, de hiába szerzett több pontot az olasz csapat (153-145), a magyar csapat így is több szettet nyert (8-9) Ez pedig azt jelenti, hogy Magyarország jövőre felkerül Európa legjobb 8 csapata közé.

Már a legjobb négy is rekordnak számított, a magyarok szombaton mégis a Svájc ellen lépnek pályára a divízió döntőjében.

Rovatok