Index Vakbarát Hírportál

Drámai meccsen lett világbajnok a szerb női röplabda-válogatott

2018. október 20., szombat 16:19

Története során először lett a világbajnok a szerb női röplabda-válogatott, miután a jokohamai döntőben nagy csatában, 3-2-re legyőzte az olasz csapatot – írja az MTI.

A szombati fináléban a mindössze 19 éves Paola Egonu vezette olaszok kezdtek jobban, és az első játszmában végig vezetve kerültek előnybe, a második szettben viszont a szerbek sokkal taktikusabban röplabdáztak ellenfelüknél, ráadásul a legjobb játékosuk, Tijana Boskovic teljesítménye is alaposan feljavult, így simán egyenlítettek.

A harmadik szettben aztán a végjátékig egyik csapat sem tudott kettőnél több ponttal vezetni, 21-21–nél azonban az olaszok három kiváló blokkot bemutatva szerezték meg ismét a vezetést. A negyedik szettben aztán megint a szerbek kerültek fölénybe, és bár egyszer fel tudtak zárkózni az olaszok, valódi esélyük nem volt megnyerni a játékrészt.

A döntő szettben az olaszok kezdtek jobban, de Boskovic mellett Brankica Mihajlovic is fantasztikusan játszott, így 10-8–as vezetésnél a szerbek kerültek közel a győzelemhez. A végjáték aztán több hosszú és kaotikus labdamenetet hozott, de végül az Európa-bajnok szerbek egy olasz hálóérintésnek köszönhetően megszerezték a mindent eldöntő pontot.

A mezőny legeredményesebb játékosa Egonu volt 33 ponttal (a világbajnokság pontkirálynője az olaszok utolsó hat meccsén összesen 204 pontot szerzett), szerb részről Boskovic (26) és Mihajlovic (19) mellett a feladó Maja Ognjenovic emelkedett ki. A bronzérmet az olimpiai bajnok kínaiak szerezték meg, a harmadik helyért játszott összecsapáson simán győzték le a hollandokat.

Az olaszok az egész tornán mindössze két mérkőzést veszítettek, ezt megelőzően a harmadik csoportkörben ugyancsak a szerbektől kaptak ki. 1952 és 1956 után ez volt egyébként a harmadik alkalom, hogy két európai válogatott vívta a világbajnoki döntőt.

Eredmény

Rovatok